CLIFF DIVING

Pljus u vodu sa 100 na sat!

08.05.2009 u 22:10

Bionic
Reading

U suradnji s organizatorima natjecanja, poznatom svjetskom tvrtkom Red Bull, tportal.hr će pratiti natjecanje Cliff Diving, tj. skokove u vodu s velikih visina. Video klipovi skokova, fotogalerije s natjecanja, intervjui sa skakačima, samo je dio sadržaja koji ćemo objavljivati u narednim mjesecima

Pogled u dubinu sa 20 ili 30 metara oduzima dah, koliko li puta uopće promatrač stigne trepnuti u te dvije ili tri sekunde slobodnog pada sa stijene ili mosta? A ti odvažni momci koje zovemo skakačima sa stijena u tom treptaju izvedu najčudesnije okrete i vijke te kao igla ubodu vodu s brzinom oko 90 kilometara na sat.

Skokovi u vodu s visokih litica prakticirani su na otoku Mauiju još u 18. stoljeću. Danas se izvode širom svijeta, a poznati su po dobro uvježbanim sportašima koji izvode visoko estetizirane skokove sa slikovitih stijena i visina od kojih zastaje dah. Ove godine će samo najbolji od njih imati priliku sudjelovati u jedinstvenoj seriji Red Bull Cliff Diving. Nikada ranije nisu sportaši skakali osam puta zaredom s litica visokih 26 metara – ova serija i njezini sudionici uistinu će postaviti nove standarde i dovesti sport do samih granica.

'Puna kontrola tijela i uma od apsolutne su važnosti zbog ekstremne visine točke odskoka i sile zemljine teže koja je devet puta jača nego kada zaronimo s tornja visine deset metara', objašnjava Orlando Duque, deveterostruki svjetski prvak i dodaje: 'Sila gravitacije stvara ubrzanje od nula do 100 kilometara na sat u roku od tri sekunde, dok nas voda vraća na nula kilometara na sat za samo četiri metra zarona.'

Orlando je jedan od nekolicine sportaša čija tjelesna konstitucija i akrobatske vještine omogućavaju izvedbu na tako visokoj razini.

Skakači iz devet različitih zemalja, među kojima su nositelji naslova svjetskih i nacionalnih prvaka, od daleke Australije (Steve Black), SAD-a (Kent De Mond), Kolumbije (Orlando Duque i Eber Pava), Rusije (Artem Silčenko) i Ukrajine (Andrej Ignatenko, Vjačeslav Polješčuk) do Luksemburga (Alain Kohl), Ujedinjenog Kraljevstva (Gary Hunt), Francuske (Hassan Mouti i Cyrille Oumedjkane) i Češke (Mikhal Navratil) sudjelovat će u nadolazećoj seriji i boriti se za naslov najboljeg.

Za lokacije su odabrana slavna i opće poznata mjesta za skakanje, kao i lokacije iznimne prirodne ljepote. Serija započinje 8. svibnja u La Rochelleu u Francuskoj i nastavlja u putovanje preko Nizozemske (Rotterdam), Hrvatske (Dubrovnik), Italije (Polignano a Mare), Turske (Antalya), Njemačke (Hamburg) i Švicarske (Vierwaldstättersee) sve do finala u Grčkoj (Atena) 20. rujna.

Uz spomenute skakače, u konkurenciji u La Rochelleu bit će još dvojac s pozivnicama. Wild card dobili su Brazilac Jucelino Alves i lokalni heroj Laurent Fisher. Oni će moći ukrstiti figure s velikim majstorima na ovom premijernom natjecanju na francuskoj obali Atlantika.