HRABROSTI MU NE FALI

Tour: Kišerlovski vodio do zadnjeg uspona

12.07.2012 u 19:16

Bionic
Reading

Hrvatski biciklist Robert Kišerlovski (Astana) dugo je bio u vodećoj skupini u 11. etapi Tour de Francea, ali nije izdržao i na kraju se morao zadovoljiti ipak vrlo dobrim 18. mjestom

Pobjeda je drugi dan zaredom pripala francuskom članu momčadi Europcar. Nakon što je u srijedu slavio Thomas Voeckler, u četvrtak je prvi ciljem brdske etape od Albertvillea/La Toussuirea do Les Sybellesa prošao Pierre Rolland. Francuz je na početku završnog uspona, 20-ak kilometara do cilja, bio u skupini s našim Kišerlovskim, te Vasilijem Kirijenkom (Movistar) i Chrisom Ankerom Sorensenom (Saxo Bank). Imali su više od tri minute prednosti pred najbližom pratnjom u kojoj je bio i vodeći čovjek utrke Bradley Wiggins (Sky). Deset kilometara prije kraja etape Rolland je krenuo u bijeg i ciljem prošao nakon ukupno četiri sata, 43 minute i 54 sekunde.

Iza njegovih su se leđa istodobno događale vrlo zanimljive stvari. Kišerlovski više nije mogao pratiti ritam i uskoro ga je stigla skupina u kojoj su bili njegov momčadski kolega Janez Brajkovič i Talijan Vincenzo Nibali (Liquigas) koji je pokušavao nadoknaditi zaostatak u ukupnom poretku za Wigginsom. Do cilja ga je prestigla i Wigginsova grupa, pa je Riječanin etapu završio na 18. mjestu s tri minute i 53 sekunde zaostatka za Rollandom.

Drugo je mjesto osvojio još jedan Francuz, Thibaut Pinot, s 55 sekundi zaostatka, koliko je prikupio i trećeplasirani Britanac i Wigginsov momčadski kolega Christopher Froome. Wiggins i Nibali su od njih bili dvije sekunde sporiji, a lanjski je pobjednik Toura Cadel Evans (BMC) zaostao za Rollandom dvije minute i 23 sekunde što mu je u ukupnom poretku donijelo pad s drugog na četvrto mjesto i smanjilo mu izglede za obranu naslova.

Wiggins nakon 11 etapa ima dvije minute i pet sekundi prednosti pred Froomeom, treći je Nibali s dvije minute i 23 sekunde zaostatka, dok Evans ima tri minute i 19 sekundi 'minusa'. Kišerlovski je u ukupnom redoslijedu skočio na 25. mjesto s 28 minuta i 43 sekunde zaostatka za Wigginsom.

Tour de France, 11. etapa (Albertville/La Toussuire - Les Sybelles, 148 km):

1. Pierre Rolland (Fra / Team Europcar) 4:43:54
2. Thibaut Pinot (Fra / FDJ-Big Mat) +0:55
3. Christopher Froome (VB / Sky Procycling) isto vrijeme
4. Jurgen Van Den Broeck (Bel / Lotto Belisol Team) +0:57
5. Vincenzo Nibali (Ita / Liquigas-Cannondale) isto vrijeme
6. Bradley Wiggins (VB / Sky Procycling) isto vrijeme
...
18. Robert Kišerlovski (Hrv / Astana) +3:53

Ukupni redoslijed:

1. Bradley Wiggins (VB / Sky Procycling) 48:43:53
2. Christopher Froome (VB / Sky Procycling) +2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita / Liquigas-Cannondale) +2:23
4. Cadel Evans (Aus / BMC Racing Team) +3:19
5. Jurgen Van Den Broeck (Bel / Lotto Belisol Team) +4:48
...
25. Robert Kišerlovski (Hrv / Astana) +28:43