DOSANJAO OLIMPIJSKI SAN!

Hrvat u London s mačem kao mitraljezom

09.07.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatska olimpijska elita odbrojava dane do otvaranja Igara u Londonu, a među više od 100 sportaša naći će se i prvi hrvatski mačevalac Bojan Jovanović

Mačevanje je dio stalnog programa na Ljetnim igrama još od moderne premijere 1896, a Hrvat nije izborio nastup od 1936, no kvalifikacije za London je uspješno prošao Zagrepčanin Bojan Jovanović, koji će u Londonu nastupiti u floretu.

'Velike nacije imaju osigurana po tri mjesta, svi kontinenti moraju biti zastupljeni i za sve nas ostale otvorena su bila samo dva mjesta. Na kvalifikacijama je bilo 20 zemalja, a ja sam ušao u finale i čekam London', rekao je Jovanović, koji nije klasični tip mačevaoca.

'Većina mojih protivnika su 'industrijalci', ja sam puno opušteniji. Najbolji među njima dolaze na turnire sa svojim timovima i onda mi nema većeg gušta nego ako nekoga od njih dobijem uzeti mač i 'poskidati' ih kao mitraljezom. Ne ljute se, većini je to simpatično. Nekad i otpjevam 'Zovi samo zovi', Dinamovu himnu, 'Heroj ulice'... što mi već padne na pamet,' govori opušteni 32-godišnjak koji simbolički najavljuje oproštaj u Londonu.

'Već sam tri puta došao do ruba i odlučio se povući iz mačevanja. I svaki put bi mi se poklopio dobar rezultat i nastavio bih karijeru. Ajmo reći da se opet opraštam, možda opet odem daleko.'

Istinsku namjeru za oproštaj nema još godinama, a dosad mu je najveći uspjeh osvajanje turnira Svjetskog kupa u Venezueli. Tijekom zime je dobio drugog i trećeg floretaša sa svjetske liste, a osim prestiža to mu je donijelo i nekoliko rundi pića.

'Obojica su Talijani i kada sam izbacio drugoplasiranog, maknuli su ga s popisa za London i ubacili mlađeg natjecatelja. Sad sam se vidio s njim na turniru u Kubi i čovjek mi je plaćao pića cijelu večer jer je praktički zbog mene dobio olimpijsku priliku', smije se Bojan, ali ne želi govoriti o cilju za London.

'Nema smisla. Mogu dobiti svakoga, ali i izgubiti od nekog 'papka' u prvom kolu. Bilo bi glupo pričati o medalji, kada je baš sve moguće, ali u London idem s ambicijama. Svi mi tamo zapravo idemo probati uzeti medalju', završava i nastavlja trening s trenerom Darkom Limovom. Dvojac će put Londona, ali prije toga Bojana čeka put u Rusiju gdje će se pripremati s tamošnjim olimpijcima.