MURRAY BEZ IZGLEDA

Federer na užas Britanaca uzeo wimbledonski naslov

08.07.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Iako je nakon 76 godina jedan Britanac ušao u finale Wimbledona, Švicarac Roger Federer nije dopustio Andyju Murrayju da ponovi uspjeh Freda Perryja. Federer, koji će opet biti prvi tenisač svijeta, sa 4:6, 7:5, 6:3 i 6:4 stigao je do svog sedmog naslova u All England Clubu, a to mu je i 17 grand slam naslov u karijeri

Roger Federer osvojio je sedmi naslov u Wimbledonu i svoj ukupno 17. Grand Slam naslov. U finalu je bio bolji od Britanca Andyja Murrayja 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

Nakon čak 74 godine Britanci su dočekali domaćeg predstavnika u finalu, ali 25-godišnji Škot niti u svom četvrtom pokušaju (dva finala Australian Opena i jedan US Opena) nije uspio do Grand Slam naslova.

U sjajnom finalnom meču Murrayju je otišao tek prvi set, set u kojem je drugim breakom, ostvarenim u devetom gemu, došao do vodstva. Ostatak je otišao na stranu 'čarobnjaka iz Basela'.

U drugom je setu Federer napravio break u 12. gemu, nakon sjajnog drop-shota iz bekhend-voleja. U trećem setu došlo je do kišnog prekida i polusatne pauze zbog zatvaranja krova kod rezultata 1:1 i 40:0 na Švicarčev servis. U nastavku meča Federer je napravio break u šestom gemu za vodstvo 4-2 iskoristivši šestu break-loptu u tom gemu. Zanimljivo, u setu koji je trajao ukupno 49 minuta, taj je šesti gem trajao čak 19 minuta. U četvrtom setu Federer je napravio break u šestom gemu za 4:2 i prednost je do kraja sigurno zadržao.


Švicarcu je ovo deveta pobjeda protiv Murrayja u 16. međusobnom ogledu i sedmi naslov u osmom finalu u Wimbledonu, čime je izjednačio rekord prema broju osvojenih naslova u All-England Clubu koji je dosad samostalno držao Amerikanac Pete Sampras.

Ujedno je ovom pobjedom Federer vratio svjetski broj 1 na ATP ljestvici, te će tako od ponedjeljka izjednačiti Samprasov rekord od 286 tjedana provedenom na vrhu.

Britanci će i dalje morati čekati na nasljednika Freda Perryja koji je posljednji njihov tenisač koji je slavio u Wimbledonu i to davne 1936. godine. Murrayju je ovo treći poraz od Federera u četvrtom Grand Slam finalu. Prilikom održavanja govora Škot nije mogao suspregnuti suze, što je popraćeno salvama burnih aplauza.

Wimbledon, finale tenisača:

Federer (3) - Murray (4) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4