KANUIST BROJ 1

Milihramov uspjeh impresionirao i Jean-Luca Crétiera

05.07.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Varaždinski kanuist na svjetskoj divljevodaškoj sceni naslijedio je glasovitog francuskog asa Gillesa Zoka. Otud i oduševljenje Milihramovim uspjesima Jean-Luc Crétiera, osvajača zlata u skijaškom spustu 1998. na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu

Kanuist Emil Milihram (30), svjetski divljevodaški prvak u spustu, morao se pomučiti da bi nabrojio sve medalje koje je dosad osvojio na velikim natjecanjima. Kad je podvukao crtu, ostao je, prema vlastitim riječima, pozitivno šokiran. Jer tko se može pohvaliti time da je na svjetskim prvenstvima osvojio pet zlatnih medalja u pojedinačnom i četiri zlatna odličja u momčadskom dijelu natjecanja? Na prvenstvima Starog kontinenta Milihram je pak triput osvajao zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji.

'Kajakaštvom sam se počeo baviti kao osmogodišnjak. Isprva je to bila igra, a poslije je sve postalo ozbiljnije', kaže taj hrvatski as bez premca.

Ekonomist po struci, zaštitni znak varaždinskog kluba Varteks, vježba na Dravi. Svjestan je da ga je teško naslijediti, da se prvaci s toliko odličja koliko ih je on osvojio ne rađaju svaki dan. Ipak, žarko želi da za desetak godina, kad dođe u klub, zatekne mlade članove, osobe koje su spoznale ljepote natjecanja na divljim vodama.

Kad je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj Milihram osvojio zlato u spustu, a hrvatska reprezentacija (Milhram, Gojić, Lepan) prvo mjesto u momčadskoj vožnji, pojavio se čestitar kojeg nitko nije očekivao. Bio je to Jean-Luc Crétier, glasoviti francuski skijaš i osvajač zlatne medalje u spustu 1998. na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu. Došao je stisnuti ruku hrvatskim kanuistima i Milihramu osobno, došao je odati priznanje našem Emilu koji je u spustu, u klasičnoj utrci, u svijetu zauzeo mjesto koje je nekoć držao francuski kanuist Gilles Zok, četverostruki svjetski prvak (1981, 1983, 1985. i 1987).

'Emil je popularan u Francuskoj', iskreno dodaje njegov reprezentativni kolega Igor Gojić.
Što mora krasiti kanuističkog prvaka?

Emil Milihram ne propisuje formulu, ali ističe:

'Moraš biti jak individualist, moraš imati čvrstu volju, upornost i samopouzdanje.'