Teška odluka Mateše

Procurilo je tko bi trebao nositi zastavu na OI u Londonu

05.07.2012 u 05:00

Bionic
Reading

Do otvaranja Olimpijskih igara u Londonu ostalo je još nešto više od tri tjedna, a idućeg ponedjeljka vijeće HOO-a će odlučiti tko će biti šesti nositelj hrvatske zastave na otvaranju

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša nije želio predviđati tko će nakon Gorana Ivaniševića, Perice Bukića, Zorana Primorca, Dubravka Šimenca i Ivana Balića ponijeti hrvatski stijeg na otvaranju ljetnih Igara u Londonu 27. srpnja.

'Neće to biti laka odluka. Ima puno kriterija, ali i objektivnih teškoća izazvanih rasporedom natjecanja. Sportaši koji nastupaju idućega dana u pravilu ne sudjeluju u ceremoniji otvaranja i to nam sužava izbor', rekao je Mateša.

Voljom rasporeda ispadaju Filip Ude i Snježana Pejčić koji nastupaju već jutro nakon ceremonije. Spominjali su se i jedriličari Fantela i Marenić, ali oni se natječu u 300 km udaljenom Weymouthu i gotovo sigurno se neće ići u takvu avanturu. Sandra Perković u London dolazi kasnije, a pitanje je (nažalost) hoće li Blanka Vlašić uopće nastupati.

Ostaju tri realne opcije - rukometaši, vaterpolisti i predstavnik taekwondo selekcije od koje se opet puno očekuje.

U Pekingu je naše sportske ponose predstavljao maestro Balić i to smanjuje izglede Veniju Losertu (dva olimpijska zlata) da dobije još jednu veliku čast u smiraju karijere. Vaterpolisti nude najlogičnije izbore u liku Riječana Igora Hinića ili Samira Barača, ali vaterpolo je već imao (Bukić, Šimenc) dva predstavnika... Tako u prvi plan izbija Splićanka Ana Zaninović, aktualna svjetska prvakinja u svojoj kategoriji sa SP-a u taekwondou iz Manchestera koja je kandidat svoje reprezentacije.

Snažna taekwondo selekcija već je u Pekingu uzela dvije medalje, a blizanke Zaninović u svom olimpijskom debiju ciljaju sam vrh. Znakovito je i to što će cijela selekcija doći na otvaranje iako nastupa tek 12 dana kasnije. Još jedan pokazatelj u istom smjeru je to što je sam gospodin Mateša u kriterije za odluku uvrstio i ravnopravnost spolova. Nikada žena nije nosila (Janica je više puta na zimskim) zastavu na otvaranju ljetnih igara, a iz Pekinga je od pet hrvatskih medalja njih četiri bilo oko ženskih vratova.

Službena odluka bit će donesena 9. srpnja, a otvaranje je na rasporedu u Londonu 27. srpnja.