Biciklom na OI, 9. dan

Hrvatska Pedalinska monarhija potpisala primirje s Ujedinjenim Kraljevstvom

Bionic
Reading

Mladen Gaćeša i Marko Mitić, članovi biciklističkog kluba Pedalinac, prije četiri godine odvažili su se biciklima uputiti od Zagreba na Olimpijske igre u daleki Peking. Na XXX. OI u London krenuli su u pojačanom sastavu, a za tportal.hr - tekstovima, bogato ilustriranim fotografijama i videozapisima, koje omogućava nova Nokia Lumia - iz dana u dan izvještavaju o zanimljivostima s puta dugog gotovo 3000 kilometara kroz Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju te Veliku Britaniju

Nije dugo trebalo čekati da se proširi vijest kako je Hrvatska Pedalinska monarhija okupirala Austro-Ugarsku. Ujedinjeno Kraljevstvo jučer se javilo putem svog veleposlanstva u Beču s pozivom u svoje odaje. Na vrijeme su shvatili da se naša monarhija nezaustavljivo širi prema Londonu pa su valjda htjeli pregovarati primirje.

Šalu na stranu, jučer popodne smo dobili poziv iz britanskog veleposlanstva u Beču da dođemo kod njih, upoznamo se i slikamo se u svrhu promocije Olimpijskih igara. Poseban naglasak je na UN-ovoj rezoluciji o Olimpijskom primirju (UN Resolution on the Olympic Truce). Nadam se da ću uspjeti prevesti njenu glavnu poruku: 'Izgraditi mirniji i bolji svijet kroz sport i olimpijske ideale.'

Powered by Nokia Lumia

Putopis i fotografije donosi Nokia Lumia, mobitel koji vam uz mnoštvo aplikacija s Marketplacea omogućava jednostavno snalaženje u Londonu za vrijeme Olimpijskih Igara

Odlazak u veleposlanstvo je za nas značilo dodatnih 30 km (15 km u svakom smjeru) na rutu od otprilike 80 km, jer smo Beč već prošli. Demokratski smo prepustili svima da odluče hoćemo li se vraćati u Beč ili se lijepo zahvaliti veleposlanstvu i nastaviti dalje. Ama baš svi su Pedalinci su rekli da žele da odemo u veleposlanstvo i prenesemo naše olimpijske ideale.

Zbilja su nas lijepo primili. Prvo su nas slikali ispred bannera Olimpijskog primirja i cjelokupnih Olimpijskih igara. Zatim su nas domaćini uveli u svoj vrt, koji s odnjegovanom travom i cvijećem izgleda kao pravi engleski ljetnikovac i svojevrsna britanska oaza u Beču.

Svojom prisutnošću nas je počastila i zamjenica britanskog veleposlanika koja je pokazala velik interes za naš projekt. Jutros smo svi osjećali da je to velik događaj za nas. Tako sam se i ja pripremio da sam se otuširao, i provjerio da slučajno nemam fleka od cikle od ručka, na dresu. I od svih dana, dogodilo mi se da sam zaboravio staviti dezodorans. :) Je li zamjenicu veleposlanika 'namirisala' tu činjenicu nakon 15 km našeg bicikliranja vama ostaje prosuditi na slikama. Ali čini mi se da je pokušavala držati određenu distancu. :)

Moramo se posebno zahvaliti britanskom veleposlanstvu u Zagrebu. Da nije bilo njihovog angažmana i konstantne brige o nama, u Beču se to sigurno ne bi prepoznalo. Bernard, Ivana i ostali, hvala vam! :)

Ostatak dana se naš put odvijao dalje po već ustaljenom planu. Držali smo se rute Eurovelo 6 i cijelo vrijeme se doticali Dunava. Tako će to biti još sigurno nekih 1.000 km. Trenutačno smo u kampu u Krems an der Donau, a sutra je plan doći u Au an Der Donau.

Vrlo blizu smo prvoj 'tisućici'. Svatko računa prijeđenu udaljenost na svoj način, ali prema GPS uređajima sad smo na 870 km ukupno prijeđenog puta. Ako se izgubimo među dunavskim rukavicima, moguće je da 'tisućicu' dostignemo već sutra. :)

Link o današnjem događaju na stranicama veleposlanstva u Beču pogledajte OVDJE, a Endomondo rutu na OVOM linku.

Toliko od nas za danas.

Čujemo da temperatura u Hrvatskoj lagano pada. Sad više uopće nemate isprika da ne pedalirate. :)

Po pedali!