NAŠI U VODSTVIMA

Sjajan dan za hrvatsko jedrenje!

02.07.2012 u 21:52

Bionic
Reading

Tri plova do kraja Šime Fantela i Igor Marenić vode na Europskom prvenstvu za olimpijske dvojce u Škotskoj. Tina Mihelić pobijedila je prvi plov na EP-u u olimpijskom samcu, a kadeti su startali po bonaci na EP u Italiji

Izvrstan dan hrvatskog jedrenja. Olimpijska CRO jedra upisala su tri pobjede, dvije u škotskom Largsu i jednu u francuskom Hourtinu. Šime Fantela i Igor Marenić su s pobjedom u desetom plovu prvenstva stvorili razliku od devet bodova u odnosu na drugoplasirane Ruse Šermetjev/Šermetjev. Trećeplasirani Britanci Saxton/Mason zaostaju već solidnih 17 bodova. Tri plova do kraja prvenstva stanje s bodovima je dosta povoljno za našu posadu.

'Svi imaju neke čudne rezultate, šaroliko, mislim da je to odraz uvjeta na moru. Naredna tri plova najvažnije je voziti smirenije, držati se vodeće grupe, smanjiti rizik na minimum. To nam je nekako bila taktika danas i pokušat ćemo tako voziti i sutra i plov za odličja. Sutra je novi dan, svi mogu dobro odvoziti, odnosno loše', smatra Šime Fantela

Lovro Ivanov i Marko Carić i dalje se drže na 21. mjestu.

Pobjedu su danas u desetom plovu prvenstva u ženskoj konkurenciji upisale i Enia Ninčević i Romana Župan. Zanimljivo je da su obje naše olimpijske posade u 470 danas imale identične ulaze, jedno šesto mjesto i jednu pobjedu.

'Napokon se sve posložilo u zadnjem plovu današnjeg dana, malo smo se tražili zadnjih par dana, nismo baš najbolje jedrile, ali drago mi je da smo se vratile iz mrtvih i to na jako dobar način s prvim mjestom, jako smo zadovoljne. Eto, imamo iste ulaze kao Šime i Igor, CRO team zajedno nastupa, velika smo potpora jedni drugima', kazala je Romana Župan

Ninčević/Župan su ukupno četvrte, vodeća trojka ima solidnu prednost. Na prvom mjestu su Britanke Wegeulin/Ainsworth.

Flota je danas u Škotskoj imala dosta dug dan, čekalo se najprije tijekom jutra na kopnu da se vjetar stabilizira, a potom se zbog prolaska supertankera nadomak regatnog polja čekalo i na moru oko sat vremena, tako da su se posade vratilo na kopno oko 19 sati po hrvatskom vremenu.

U francuskom Hourtinu danas je počelo Europsko prvenstvo za olimpijske samce Laser i Laser Radial. Dva su plova odjedrena, zasad još uvijek nisu objavljeni rezultati. Neslužbeno imamo samo informaciju da je Tina Mihelić pobijedila prvi plov Radiala, dok je u drugom bila 12.

Startali su i kadeti na Europskom prvenstvu za klasu Optimist u talijanskom Lignanu, jedan plov po skoro bonaci i to ne za sve skupine, rezultata također zasad nema, neslužbene informacije koje smo dobili od trenera kažu da su naši kadeti uglavnom bili oko 20. mjesta. Boje Hrvatske brane četiri kadeta i tri kadetkinje: Marko Žužić, Marko Gačić, Stipe Gašpić, Ivan Vlahinić, Matija Biloglav, Jana Jelčić, Karla Šavar.