EP U ATLETICI

Nedžad Mulabegović u finalu bacanja kugle

27.06.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Nedžad Mulabegović prvi je hrvatski atletičar koji je osigurao finale na Europskom prvenstvu u Helsinkiju. Zahvaljujući hicem od 19.79 Mulabegović će bacati u finalu bacanja kugle

Prvog dana natjecanja na Europskom atletskom prvenstvu u Helsinkiju prvi je od hrvatskih predstavnika na borilište izašao Nedžad Mulabegović, te hicem od 19.79 metara izborio finale u bacanju kugle.

U trećoj seriji Mulabegović je kuglu bacio 19 metara i 79 centimetara što mu je donijelo ukupno peto mjesto u kvalifikacijama, te siguran plasman među 12 finalista koji će u petak u borbu za odličja. Najbolji je bio Nizozemac Rutger Smith s 20.55 metara, dok je drugi hrvatski predstavnik Marin Premeru s 18.71 zauzeo 20. mjesto i nećemo ga vidjeti u finalu.

'Nije to bilo ništa tehnički posebno, ali sam na iskustvo postigao zadovoljavajući rezultat. Što se tiče finala siguran sam da će zlato uzeti Nijemac David Storl koji je i aktualni svjetski prvak, a sve ostalo je otvoreno. Mislim da bih se mogao uključiti u borbu za drugu i treću poziciju. Ne bih se iznenadio medalji u Helsinkiju', samopouzdano je izjavio Mulabegović.

Hrvatska atletičarka Ana Šimić u kvalifikacijama skoka u vis na Europskom prvenstvu u Helsinkiju nije bila na razini svog najboljeg rezultata ove sezone, pa je s 1.83 metra ostala bez finala.

U izostanku ponajbolje svjetske visašice Blanke Vlašić hrvatsku je na EP-u predstavljala 22-godišnja Ana Šimić koja, nažalost, nije uspjela izboriti finale.

Mučila se hrvatska atletičarka od samog starta kvalifikacija premda su one održane u idealnim uvjetima po sunčanom vremenu na stadionu u finskoj prijestolnici. Tek iz trećih pokušaja Šimić je preskočila 1.73, te 1.83 metra, a definitivno nije išlo preko 1.88 pa je na koncu zauzela tek 20. mjesto.

Šteta, jer ove je sezone Šimić u Istanbulu išla i preko 1.91 što bi joj u Helsinkiju bilo dostatno za finale.

Najveće ime kojeg neće biti u finalu u četvrtak, a trebala je nastupiti u kvalifikacijama, svakako je ono Njemice Ariane Friedrich o čijem smo odustanku zbog želučanih tegoba već izvjestili. Od 12 finalistica njih 11 je taj plasman izborilo preskočivši 1.90 metara, dok se u završnicu progurala i Grkinja Adonia Steryiou s 1.87. Tri najveće favoritkinje za zlato su Španjolka Ruth Beitia, zatim Šveđanka Emma Green Tregaro i Bugarka Venelina Veneva-Mateeva.