JAKO BRZ

Iz SAD dolazi nova prijetnja za Bolta

25.06.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Nije bilo iznenađenja tijekom nedjeljnog programa američkih atletskih kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu, a u najzanimljivijoj utrci na 100 metara briljirali su Justin Gatlin i Tyson Gay

Olimpijski pobjednik iz 2004. godine Justin Gatlin, koji zbog četverogodišnje doping-suspenzije nije branio zlato u Pekingu, na 'trialsima' u Eugeenu istrčao je treći rezultat sezone 9.80, dok je njegov kolega iz reprezentacije Tyson Gay bio svega osam stotinki sporiji.

'Mislim da imam 'goriva u rezervaru' za još bolji rezultat. Nisam se vraćao natjecanjima da bi osvajao druga ili treća mjesta – poslao je Gatlin jasnu poruku svjetskom rekorderu Usainu Boltu.

Bivši svjetski prvak Tyson Gay, koji je 2011. operirao kuk i s utrkama započeo tek prije dva tjedna, nakon stanke od gotovo godine dana, bio je drugi s 9.86 sekundi, dok će treći američki predstavnik u Londonu biti Ryan Bailey s 9.93.

Brončani iz Pekinga i svjetski doprvak iz 2011. Walter Dix bio je tek osmi s 10.95, a loš plasman posljedica je istegnutog mišića u polufinalnoj utrci.

Bivša svjetska prvakinja Sanya Richards-Ross, koja je najavila lov na olimpijska zlata na 200 i 400 metara, odradila je prvi dio zadatka u Eugeenu pobjedom na dužoj dionici s 49.28 sekundi. Rođena Jamajčanka koja je 2002. uzela američko državljanstvo popravila je vlastiti najbolji rezultat sezone, te postavila najbolje vrijeme u svijetu još od 2009. godine.

Aktualni olimpijski prvak na 400 metara LaShawn Merrit, po odrađenoj 21-mjesečnoj suspenziji zbog uzimanja dopinga, imat će priliku braniti zlatno odličje jer je slavio na 'trialsima' s rezultatom sezone 44.12 sekundi.

Slavodobitnik na istoj dionici iz Atene, te drugoplasirani iz Pekinga Jeremy Wariner nije izborio London završivši izlučnu utrku na tek šestom mjestu s 45.24.

Najboljim hicem sezone od točno 22 metra bivši svjetski prvak Reese Hoffa pobijedio je u bacanju kugle, dok je drugo mjesto zauzeo svjetski dvoranski prvak Ryan Whiting s 21.66. Preostalu poziciju u američkoj reprezentaciju osigurao je još jedan nekadašnji svjetski prvak i srebrni s Igara u Pekingu Christian Cantwell s 21.28.

Finale američkih kvalifikacija na 100 metara