BRAVO!!!

Pao svjetski rekord u desetoboju

24.06.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Američki atletičar Ashton Eaton postavio je novi svjetski rekord u desetoboju na 'trialsima' za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje će sudeći po tom rezultatu biti i favorit za zlatno odličje

U američkom gradu Eugeneu, u saveznoj državi Oregon, na izlučnom natjecanju atletičara za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, Ashton Eaton je sakupivši 9.039 bodova oborio dosadašnji svjetski rekord u desetoboju kojeg je 2001. godine postavio Čeh Roman Šebrle s 9.026 bodova. Naravno, pao je i nacionalni rekord Dana O'Briana iz 1992. godine koji je trajao 20 godina, a iznosio je 8.891 bod.

Inače, 24-godišnji Eaton ove je godine postao svjetski dvoranski prvak u sedmoboju, dok je lani na Svjetskom prvenstvu u Daeguu bio srebrni. Dodajmo da je olimpijski šampion iz 2004. godine Bryan Clay ostao bez nastupa u engleskog prijestolnici jer je zbog lošeg rezultata u utrci na 110 metara s preponama, te bez i jednog ispravnog hica u bacanju diska natjecanje okončao tek na 12. mjestu.

Svjetska prvakinja Carmelita Jeter slavila je na 100 metara kod atletičarki, a put u London osigurala je drugoplasirana Tianna Madison. Problem je nastao oko treće putnice na Igre jer su suci i nakon dodatnih pregleda snimki foto-finiša između Allyson Felix i Jenebe Tarmoh ustanovili da obje imaju isto vrijeme, pa se još 'vijeća' oko načina na koji će se rasplesti ova situacija.

Braniteljica zlata iz Pekinga Dawn Harper, te Lolo Jones i vlasnica najboljeg ovosezonskog američkog rezultata kod djevojaka na 100 metara s preponama Kellie Wells, predstavljat će SAD u toj disciplini.

Sanya Richards-Ross, koja će u Londonu loviti zlata na 200 i 400 metara s najboljim rezultatim sezone, kvalificirala se u nedjeljno finale na 400 metara.

Nije bilo iznenađenja niti kod sprintera gdje su nakon prve kvalifikacijske runde lakoćom polufinale izborili Justin Gatlin i Tyson Gay.

Po odrađenoj 21-mjesečnoj suspenziji zbog dopinga aktualni olimpijski prvak LaShawn Merrit osigurao je finale na 400 metara, baš poput njegovog prethodnika na olimpijskom tronu iz Atene, te drugoplasiranog iz Pekinga, Jeremyja Warinera.

Svjetski prvak u bacanju kugle iz 2005. godine Adam Nelson ostao je bez finala s tek 15. rezultatom prvog kruga kvalifikacija, gdje će se u nedjelju naći tri svjetska prvaka. Onaj aktualni dvoranski je Ryan Whiting, zatim iz 2009. Christian Cantwell, te iz 2007. godine Reese Hoffa.