FOTELJA ZA ODLIKAŠE

Hoće li Mamić imati tri od tri: Kreće cirkus ZŠS-a!

12.06.2012 u 13:43

Bionic
Reading

U utorak poslijepodne održat će se izbor za prvog čovjeka Zagrebačkog športskog saveza, a kako je riječ o jednom od najbogatijih saveza u državi, jasno je zašto se već tjednima vodi prljava i bespoštedna borba kandidata za glasove skupštinara

Borba za nastavak dominacije tzv. velikih sportova ili pravedniju raspodjelu proračunskog novca svim članicama najvjerojatnije će se rasplesti u dvoboju između Grahovca i Bašića, pri čemu kuloari predviđaju pobjednika već u prvome krugu. Unatoč činjenici da je glasovanje tajno, pa i najveći privrženici pojedinog kandidata mogu u posljednji trenutak zaokružiti drugo ime na listiću, dobro upućeni izvori favoriziraju Branimira Bašića kao gotovo sigurnog nasljednika Tomislava Šepeca na čelu ZŠS-a.

Već danima ljubitelji sporta u medijima čitaju o prepucavanjima kandidata za prvog čovjeka Zagrebačkog športskog saveza, ali i onih koji te kandidate podržavaju. Riječ je o radnom mjestu u jednom od najbogatijih saveza u državi, koji je odgovoran, među ostalim, i za raspodjelu novca u gradske klubove. Stoga nije niti čudno što su se razni lobiji i interesne skupine itekako organizirali, te je u nekoj vrsti predizborne kampanje, poput profi političara, krenulo iznošenje 'prljavog rublja'.

Načelno govoreći, na današnjoj izbornoj skupštini koja počinje u 17 sati sučelit će se tri kandidata koja su do 5. lipnja predala svoje kandidature. Tomislav Grahovac, Branimir  Bašić i Dragutin Šurbek borit će se za glasove koji osiguravaju kontrolu nad 120 milijuna kuna namijenjenih za gradski sport i ne treba biti posebno mudar za pretpostavku da su lobiji sve unaprijed riješili.

Zdravko Mamić je u posljednja dva mjeseca u dva navrata 'pogodio' kadrovska rješenja u hrvatskome sportu (Šuker i Štimac), u trećem je (pokušaju) već 'instalirao' Grahovca na čelo ZŠS-a.

Tomislav Grahovac je kandidat Zorana Gopca, čelnika hrvatskog rukometa u cjelini i RK Zagreba kao gradskog kluba, i njemu se uoči izbora daju najveće šanse. Pogotovo je tomu tako ako se zna da je taj kandidat dobio i potporu Zdravka Mamića, Ivice Lovrića i Boška Lozice, a navodno i Milana Bandića. Uz njega su, dakle, četiri najveća zagrebačka kluba - RK Zagreb, NK Dinamo, KK Cibona i VK Mladost.

Najžešćeg oponenta imat će u Branimiru Bašiću, kojeg je kandidirao veslački savez, dok slavni Dragutin Šurbek spada u kategoriju autsajdera. No nemojmo se zavaravati, u sportu i oko sporta je sve moguće, pa i to da autsajderi pobijede.

Danas će, dakle, ZŠS imati dvije skupštine: prvu koja počinje u 15 sati i na kojoj će dosadašnji predsjednik Tomislav Šepec predati izvješće skupštinarima, te će dosadašnja gradska vlada biti raspuštena. Dva sata kasnije kreće izborna skupština i ona će medijski biti puno zanimljivija.

Hoćemo li tada vidjeti novi ludi cirkus, nešto slično onome kad su se Vlatko Marković i Igor Štimac sučelili na izborima za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, ili će sve proći u puno mirnijem i dostojanstvenijem tonu, ostaje tek za vidjeti. Zanimljivost za kraj: Zdravko Mamić je u posljednja dva mjeseca u dva navrata 'pogodio' kadrovska rješenja u hrvatskome sportu (Šuker i Štimac), u trećem je (pokušaju) već 'instalirao' Grahovca na čelo ZŠS-a.