PETICIJA PLESAČICA

Novi atraktivan dodatak Olimpijskim igrama?

02.06.2012 u 19:11

Bionic
Reading

Iako je prekasno za bilo koji sport da se uvrsti na Olimpijske igre u Londonu i iako Međunarodni olimpijski odbor ples oko štange još nije priznao kao sport, entuzijasti se nadaju da će se situacija promijeniti

'Voljela bih vidjeti ples oko štange na Olimpijadi i osvojiti zlatnu medalju', kaže Mai Sato, svjetska prvakinja u plesu oko štange koja je počela trenirati s tri godine.

Ona trenira pet sati dnevno, pet puta tjedno. Smatra da je došlo vrijeme da njezin trud i predanost voljenom sportu dobiju priznanje. S njom se slažu i ostali plesači oko štange koji postavljanjem ovog sporta na Olimpijske igre žele dokazati da ples oko štange nije više isključivo vezan za striptiz klubove, već da se radi o priznatom sportu.

Ni sportovi poput skvoša i kriketa nisu uspjeli ući u kategoriju olimpijskih sportova. Međutim, Ania Przeplasko, osnivačica Međunarodnog odbora za ples oko štange, vjeruje da će ovaj sport ugledati svjetlo dana na Olimpijskim igrama.

KT Coates, vodeća britanska plesačica oko štange, vjeruje da bi 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ovaj sport mogao zaživjeti kao olimpijski. Zato je i pokrenula peticiju da se ples oko štange prizna kao test sport na Olimpijskim igrama, koja je do sada sakupila 6700 potpisa.

Međutim, postoji i ona strana plesne zajednice koja se ne slaže s ovim zahtjevom. Wendy Traskos, suosnivačica američke Federacije plesa oko štange, kaže:

'Ne moram vidjeti ples oko štange na Olimpijadi. Mislim da ovo nije put kojim bismo trebali poći.'

Svjetska prvakinja u blještavom izdanju