TRNOVI PUT

Mario Vekić - od životnih muka do Igara u Londonu

01.06.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Mario Vekić prvi je hrvatski veslač od državne neovisnosi koji će se natjecati u samcu na najvećoj svjetskoj sportskoj priredbi

Prvi olimpijac u samcu iz Hrvatske bio je Velolučanin Perica Vlašić u Melbourneu 1956., inače europski prvak u toj disciplini 1953.

Mario Vekić je vizu za put na Olimpijske igre u London izborio na svibanjskim kvalifikacijama u Luzernu. S vizom u džepu, otvorio je dušu, govoreći što ga je sve mučilo na dosadašnjem veslačkom putu.

A mučile su ga rate kredita za stan, zgrabile ga egzistencijalne dvojbe.

'Da bih preživio, prodao sam i skije, i bicikl', kaže taj apsolvent na Fakultetu prometnih znanosti.

A onda su uskočili sponzori.

'Dobri ljudi, prijatelji', ističe Vekić i zatim dodaje:

'U teretani sam vježbao sa Željkom Mavrovićem. I on mi je mnogo pomogao. Došlo je do zaokreta u glavi za 180 stupnjeva'.

Zbog stresnog napuknuća sedmog rebra nije trenirao od 8. studenog 2011. do 1. siječnja 2012. Unatoč tome, nadoknadio je zaostatak, glava se razbistrila, sponzori su pripomogli, Mavrovićevi savjeti djelovali.

Vekić je rođen 27. prosinca 1982. u Osijeku. Veslanjem se počeo baviti 1996. u Iktusu. Prije toga bavio se karateom, nogometom i košarkom.

Mladić iz Josipovca već je na prvom velikom međunarodnom natjecanju stao na postolje. S Antom Kušurinom osvojio je srebro na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Zagrebu 2000. u dvojcu na pariće.

Godine 2004. posada hrvatskog četverca bez kormilara Petar Lovrić, Hrvoje Marić, Frane Niseteo i Mario Vekić osvojila je zlato na Svjetskom prvenstvu za seniore do 23 godine.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu Mario Vekić i Ante Kušurin u dvojcu na pariće izravno su se plasirali u polufinale. Uoči te utrke, doživjeli su prometnu nezgodu. Pod dojmom onoga što im se dogodilo, zaostali su 76 stotinki i šansa za finale je propala.

U dvojcu na pariće s Hrvojem Jurinom Mario Vekić osvojio je srebro na Europskom prvenstvu 2007.

Vekić o veslanju

Veslač mora imati snagu dizača utega, eksplozivnost sprintera na 100 metara, pluća alpinista, pribranost šahovskog velemajstora i lavlje srce.

U samcu, svojoj današnjoj disciplini, osvojio je dvije brončane medalje na europskim prvenstvima: prvu 2010., a drugu 2011.

Na pitanje što mora imati veslač, spremno odgovara:

'Mora imati snagu dizača utega, eksplozivnost sprintera na 100 m, pluća alpinista, pribranost šahovskog velemajstora i lavlje srce'.

U veslačkoj školi Vekić je vježbao pod nadzorom Jasmine Kraljević. Poslije su ga u Osijeku trenirali Krešimir Ižaković (danas izbornik hrvatske reprezentacije) i Branko Štajner, a u Zagrebu Nikola Bralić i posljednjih pet godina Dragan Milinković. Vekićev današnji zagrebački klub je Nova.

Hrvatski veslači, članovi posade četverca na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković) i Mario Vekić, za Olimpijske igre u Londonu pripremat će se na Peruči od 10. lipnja.

'Za dva tjedan dobit ću nov čamac, no zadržat ću stara vesla. Veslo ti je produžena ruka', zaključuje Vekić.

A plovnost novog čamca neusporediva sa starim, doda netko iz zagrebačko-vukovarskog veslačkog društva koje je nazdravilo Vekiću na Jarunu.