BOWLING

'Purgeri' - Zaljubljenici sa Savske opatovine

28.05.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Vjeko i Ljiljana Rakamarić, igrači i treneri Purgera, rušenjem deset čunjeva počeli su se baviti nakon uspješnih karijera u klasičnom kuglanju

Vjeko Rakamarić (56), predsjednik, trener i igrač (povremeno u posljednje vrijeme) bowling kluba Purger, za zanosom priča o sportu. Još kao dječačić, prateći oca kuglača, postavljao bi čunjeve na stazama (u to doba nije bilo automatskih kuglana!). Za očev sport, kuglanje na devet čunjeva, odlučio se u 17. godini, a prije toga bavio se nogometom, karateom i košarkom. Usporedo s kuglanjem, dvije, tri sezone igrao je i odbojku u Poljoopskrbi, koju je osnovao 1983.

Osnivanje klubova očito mu leži. Godine 1999. osnovao je kuglački i bowling klub Purger. Purgeri su kuglanje napustili 2001. Naslovom državnog prvaka u bowlingu okitili su se prvi i zasad jedini put 2003. godine, kad su u finalu svladali grmoščake 15:0.

'Nitko nije mogao vjerovati da će Purger pobijediti Grmoščicu tako uvjerljivo', prisjeća se sa smiješkom na licu Vjeko Rakamarić.

Purgeri su, inače, 2011. osvojili Hrvatski kup u ekipnoj konkurenciji. U povijesti hrvatskog bowlinga ostat će zapisani kao prvi osvajači tog nacionalnog trofeja.
I Vjekoslavova supruga Ljiljana trenerica je i igračica bowling kluba Purger. I ona se, poput supruga, bavila s više sportova, dakako, najduže s kuglanjem i bowlingom.

Ljiljana Rakamarić u bowlingu je 'pretekla' supruga na međunarodnoj pozornici. Dvaput je, kao igračica i državna reprezentativka, sudjelovala na Svjetskom kupu, 2005. u Ljubljani i 2010. u Toulonu, a 2006. bila je na Svjetskom kupu u Venezueli kao trenerica.

Ljiljana Rakamarić izborila je i sudjelovanje na Svjetskom kupu 2011. u Južnoafričkoj Republici, ali je velikodušno svoje mjesto ustupila mlađoj Danijeli Vicković iz suparničkog kluba Zaprešić.

I dok su supružnici Rakamarić registrirani sportaši, njihova djeca danas su rekreativci. No svi su se jedno vrijeme natjecateljski bavili sportom: Karla mačevanjem, a Ivana i Bruno košarkom. Roditelji su tvrdili kako je važno da se i njihova djeca bave sportom, svejedno kojim. Baveći se sportom, ističu Rakamarići, stječeš i važne pouke za život, usvajaš određeni kodeks ponašanja, naučiš se i pobjeđivati i gubiti.

Rakamarići roditelji spadaju u krug zaljubljenika u bowling. Od 2003. do 2009. u Hrvatskoj se bowling nije imao gdje igrati. Ostao je bez staza.

Među zanesenjacima koji nisu odustajali od bowlinga bili su i Rakamarići, pa su se državna prvenstva ipak održavala, ali u Sloveniji, uz svesrdnu pomoć tamošnjih bowlingaša.

'Najzaslužniji za opstanak hrvatskog bowlinga u to vrijeme bili su Đuro Mesić i Darko Stričak iz Ericssona (današnje Trešnjevke)', ističe Vjeko Rakamarić.

Purger djeluje na Savskoj opatovini, gdje je nedavno održan turnir Croatia Open, prvo međunarodno natjecanje takve razine u Hrvatskoj.

Inicijator turnira Croatia Open bio je Karlo Kolar, a u najužem organizacijskom tijelu bili su još Nenad Šimek, Boris Mezak i Vjeko Rakamarić.

Na peckanje prijatelja kako to da se i u u 56. godini (još) bavi sportom, mirno uzvraća:

'Američki profesionalni bowlingaš Pete Weber vrhunski je igrač, a ima 50 godina'.

Vjeko i Ljiljana su amateri, koji slobodno vrijeme (i dijelove godišnjih odmora) žrtvuju bowlingu. Bolje reći, posvećuju. Jer, istinski uživaju u rušenju tih deset čunjeva.