Ostali sportovi UOČI OLIMPIJADE

Na pomolu novi dopinški skandal. Pod sumnjom Kenijci

  • Autor: TS
  • 19.5.2012 23:50:39
  • 19.5.2012 22:59:12

Iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) poručili su da ne znaju za istraživanje danskog laboratorija, ali je šef IAAF-ove medicinske službe Gabrielle Dolle u izjavi za ARD kazao da njegova organizacija izdvaja sve više sredstava za pojačane dopinške kontrole u Africi

Dva mjeseca prije početka Olimpijskih igara u Londonu pod znak sumnje dovedena je čistoća kenijskih atletičara, već desetljećima dominantne nacije na srednjim i dugim prugama. Izrazio ju je danski sportski znanstvenik Bengt Saltin gostujući u emisiji Sportschau na njemačkoj državnoj televiziji ARD.

'Promatrali smo krvne vrijednosti kenijskih trkača između 2008. i 2010. godine prilikom njihovih nastupa na europskim mitinzima. Svaki su se put pokazivale višima u odnosu na prethodnu godinu', rekao je Saltin konstatiravši:

'Takav fenomen ranije nisam primjećivao. Apsolutno se u tom pogledu nameće pitanje moguće manipulacije krvnim dopingom'.

Iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) poručili su da ne znaju za istraživanje danskog laboratorija, ali je šef IAAF-ove medicinske službe Gabrielle Dolle u izjavi za ARD kazao da njegova organizacija izdvaja sve više sredstava za pojačane dopinške kontrole u Africi s obzirom na činjenicu da siromašne zemlje poput Kenije nemaju novca za antidopinške programe.

'Nažalost, mnoge afričke države ne mogu zadovoljiti kriterije antidopinške kontrole. Za krvnu kontrolu, transport i analizu uzorka postoji precizno propisana norma. U Keniji, konkretno, ista nije zadovoljena'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku