VESLANJE

Olimpijci u novom čamcu protiv svjetskih prvaka

16.05.2012 u 20:24

Bionic
Reading

Na regati Svjetskog kupa u Luzernu u natjecanju posada u četvercima na pariće hrvatski asovi ove sezone prvi put se bore protiv svjetskih prvaka Australaca, a na olimpijskim kvalifikacijama za londonsku vizu natjecat će se Sonja Kešerac i Maja Anić, Siniša i Nikša Skelin, posada u četvercu bez kormilara i Mario Vekić u samcu

Napokon je stiglo vrijeme za pakiranje prtljage. U Luzern, gdje će se od 20. do 23. svibnja održati olimpijske veslačke kvalifikacije, s puno nade stručnjaci ispraćaju žensku posadu u dvojcu bez kormilara Sonju Kešerac i Maju Anić pod nadzorom trenera Krešimira Ižakovića. Na put kreću u četvrtak, 17. svibnja. Vedre i nasmijane ističu kako idu hladne glave. Procjenjuju da će im najveće suparnice u borbi za odlazak u London biti kanadska, bjeloruska i njemačka posada. Dvije najuspješnije posade iz Luzerna putovat će u London. Uspiju li Sonja i Maja, ući će u povijest kao prve hrvatske veslačice olimpijke.

Zajedno veslaju četiri godine. Sonja Kešerac veslanjem se počela baviti 1998. na poticaj prijateljice iz razreda Ivane Maslač. Maju Anić prema veslanju je godine 2000. usmjerila obiteljska prijateljica Jasminka Kraljević-Čolić, danas trenerica u osječkom Iktusu.
U petak će put Luzerna krenuti posada u dvojcu bez kormilara, braća Siniša (elektroničar) i Nikša Skelin (liječnik specijalist za oči) s trenerom Igorom Čulinom. Članovi posade u četvercu bez kormilara Karlo Udovičić, Marin Bogdan, Branko i Marin Begović putovat će pod vodstvom trenera Danijela Bajle, a kandidat u samcu Mario Vekić s trenerom Dragutinom Milinkovićem.

Skelini su ugledna veslačka imena i na hrvatskoj i na međunarodnoj pozornici, a u svojim vitrinama već imaju dvije olimpijske medalje: broncu u osmercu iz Sydneyja 2000. i srebro u dvojcu bez kormilara iz Atene 2004. Ti splitski gusari, slikovito rečeno, po vremenima koja postižu na treninzima doista bi mogli načiniti još jedan pothvat. I oni, poput Sonje i Maje, love dva vodeća mjesta u olimpijskim kvalifikacijama.

Mario Vekić s Antom Kušurinom bio je na Olimpijskim igrama u Pekingu, ali zbog prometne nezgode nisu sudjelovali u B finalu. Vekić podvlači da će se u Luzernu za olimpijsku vizu natjecati čak 22 veslača u samcu, a tri najuspješnija postat će olimpijci. Drži da je Tim Meyens iz Belgije najveći konkurent u utrci za osvajanje jednog od tri vodeća mjesta koja vode u London.

Posada u četvercu bez kormilara mora biti prva ili druga u Luzernu da bi izvadila olimpijsku vizu. Dečki volje imaju, orni jesu, posve zaokupljeni izazovom.

Polovicom idućeg tjedna u Luzern će na drugu regatu Svjetskog kupa i olimpijska posada u četvercu na pariće David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković. U Švicarskoj će od 25. do 27. svibnja odmjeriti znanje i sa svjetskim prvacima Australcima. Na ovogodišnjoj prvog regati Svjetskog kupa u Beogradu hrvatska posada u četvercu na pariće bila je prva.

'Momci su se već isticali u juniorskoj konkurenciji. Otkako su 2009. počeli zajedno veslati, doslovce od prvog nastupa nižu uspjehe', podvlači njihov trener Nikola Bralić.

Krasi ih zajednički zaveslaj po Bralićevom receptu i primjeren način rada.
'Novi čamac ide vrhunski, samo čekamo priliku da to i pokažemo u predolimpijskim regatama', kaže Valent Sinković.

S olimpijskom vizom u džepu, dečki su zasad zaokupljeni odmjeravanjem znanja sa suparnicima u regatama Svjetskog kupa. Uz njemačku, jedna su od najmlađih posada. David Šain, Damir Martin i Valent Sinković rođeni su 1988, a Martin Sinković 1989.
'Australci su, primjerice, 30-godišjaci, a Poljaci imaju i po 37 i po 38 godina', obavještava Valent Sinković.

Olimpijci su zaposlenici u Hrvatskoj vojsci, zahvalni na potpori koju imaju i egzistencijalno zbrinuti. Model zapošljavanja vrhunskih sportaša u državnim ustanovama funkcionira u mnogim zemljama, a veslači svjedoče da takav angažman pridonosi spokoju i posvemašnjoj usredotočenosti na sportske zadaće.

Već prije je odlučeno da Vedran i Luka Radonić u dvojcu na pariće za lake veslače ne idu na olimpijske kvalifikacije zbog fakultetskih obveza, ali će sudjelovati na Europskom prvenstvu i Svjetskom za natjecatelje do 23 godine.