BLIŽI SE KRAJ

Legendarni Fedor najavio mirovinu

15.05.2012 u 22:05

Bionic
Reading

Legenda MMA Fedor Emelianenko (35) je na novinskoj konferenciji najavio kako uskoro planira završiti borilačku karijeru iako nije precizno odredio datum kada će napustiti ovaj sport

Bliži se kraj jednog od velikana 'slobodne borbe'. Ruski gladijator prelomio je u sebi tešku odluku te je na nedavnoj konferenciji objavio kako će u mirovinu.

'Posljednji imperator' će u budućnosti trenirati mlade borce, ali prije toga će još jednom u ring protiv Brazilca Pedra Rizza s kojim će se boriti 21. lipnja u Ledenoj palači u St. Peterburgu.

Fedor je možda i najpoznatije lice MMA, a legendarni status je stekao u japanskoj organizaciji PRIDE. Gotovo deset godina je bio bez poraza (2000-2010), no prelaskom u Strikeforce stigli su crni dani za Rusa.


Dana 26. lipnja 2010. srušen je mit o Fedorovoj nepobjedivosti. Fabricio Werdum je 'polugom' srušio Rusa koji je nakon toga nanizao još dva poraza (Antonio Silva, Dan Henderson).

Uslijedile su dvije pobjede protiv Jeffa Monsona i Satoshija Ishiija, no oni nisu bili vrh borilačkog svijeta. Neodlaskom u UFC koji je kod sebe okupio gotovo svu elitu u teškoj kategoriji postalo je jasno kako Rusu ostaju dvije opcije – boriti se s borcima sumnjive kvalitete i riskirati da si uruši karizmu ili da kaže 'zbogom'.

Fedor se odlučio za mirovinu, a ostat će žal što nismo vidjeli njegove mečeve s UFC-ovim borcima dok je bio u najboljim godinama.

U Hrvatskoj će ga se najviše sjećati po okršaju s Mirkom Filipovićem (28. kolovoza 2005). Oba borca u naponu snage pružila su fenomenalan meč, jedan od boljih u povijesti MMA, koji je nakon sudačke odluke pripao Rusu.

Fedor vs. Cro Cop
Najbolje od Fedora