VN ŠPANJOLSKE

Hamilton diskvalificiran, Maldonadu pole-position

12.05.2012 u 21:42

Bionic
Reading

Svega je nekoliko sati trajalo slavlje Lewisa Hamiltona nakon što je osigurao prvu startnu poziciju na Velikoj nagradi Španjolske. Suci su ga naknadno diskvalificirali i gurnuli na samo začelje startnog poretka

Vozaču McLarena nije, naime, nakon kvalifikacija ostalo dovoljno goriva u spremniku za obveznu analizu. Morao je slijediti momčadsku naredbu i parkirati bolid odmah nakon prolaska ciljem. Nakon toga je zatražio da odguraju njegov bolid do boksa, ali u spremniku je ostalo manje od litre goriva, koliko se obvezno mora dati na analizu.

U McLarenu su tvrdili da su morali zaustaviti automobil na stazi zbog 'više sile', ali suci se nisu složili. Ustvrdili su da je krivica isključivo na članu momčadi koji nije ulio dovoljnu količinu goriva, što nikako ne može biti 'viša sila'. Oduzeli su stoga Hamiltonu pole-position, a McLaren se u konačnici složio s odlukom.

S prvog će mjesta tako senzacionalno, prvi put u karijeri, u nedjelju startati Pastor Maldonado (Williams), a u prvom će redu uz njega biti Ferrarijev Fernando Alonso.

VN Španjolske, rezultati službenog kvalifikacijskog treninga:

1. Pastor Maldonado (Williams-Renault) 1:22.285
2. Fernando Alonso (Ferrari) 1:22.302
3. Romain Grosjean (Lotus-Renault) 1:22.424
4. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) 1:22.487
5. Sergio Perez (Sauber-Ferrari) 1:22.533
6. Nico Rosberg (Mercedes) 1:23.005
7. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) bez vremena
8. Michael Schumacher (Mercedes) bez vremena
9. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) bez vremena
10. Jenson Button (McLaren) bez vremena