PAZITE SE, TERORISTI

Pogledajte čime će Britanci braniti Olimpijske igre!

04.05.2012 u 07:01

Bionic
Reading

Iako je riječ o scenariju iz najgore noćne more, činjenica je da Britanci neće ništa prepustiti slučaju. Slične obrambene strategije imali su i svi prethodni domaćini ljetnih i zimskih Olimpijada unazad gotovo 20 godina

The Rapier, projektil zemlja-zrak, posljednja je linija obrane Olimpijskih igara u Londonu od eventualnoga terorističkog napada. Takvom su je barem predstavili iz Britanskog ministarstva obrane pokazavši je novinarima u četvrtak u jednome vojnom kampu izvan Londona. Raketa ima snagu oboriti Boeing 747 pun putnika za slučaj da se, primjerice, u opasnosti nađe 80.000 gledatelja tijekom svečanosti otvaranja Igara 27. srpnja. Njezin je domet osam kilometara.

Riječ je, naravno, o scenariju iz najgore noćne more i šanse da se tako nešto dogodi realno ne postoje.

Javili su se, međutim, kritičari ovakve obrambene strategije:

'Ako iz zraka takvim projektilom srušite putnički avion, na tlu će završiti stotinu tona metala. Posljedice ne bi bile puno bolje nego da se teroristi avionom zabiju na Olimpijski stadion, samo bi bile na drugom mjestu', rekao je umirovljeni kapetan nizozemske mornarice Jan Wind.

Kako bilo, činjenica je da opasnost od terorističke prijetnje postoji te da su baš svi domaćini prethodnih Olimpijada unazad 20 i više godina imali slične strategije zaštite sportaša i Igara. Osim tehnike - od raketa do satelita - Igre redovito osiguravaju i tisuće vojnika, policajaca, pripadnika tajnih službi i specijalaca iz svih rodova vojske, pa je tako vrlo vjerojatno da će u osiguranje Olimpijskih igara u Londonu biti uključeni i pripadnici najelitnije svjetske specijalne postrojbe, SAS-a.