MLADA HRVATSKA NADA

Postala triatlonka na dopisni način

25.04.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Živeći u Austriji, gdje je nastupala za tamošnju juniorsku plivačku reprezentaciju, Sara je upute o triatlonskim treninzima dobivala pismenim putom iz Pule, a danas, kao članica Zagreba, posve je posvećena novom sportu

Sara Vilić (20), članica triatlonskog kluba Zagreb, u ovoj sezoni pročula se kao pobjednica seniorske utrke na 4.000 m u sklopu hrvatskog ekipnog prvenstva u krosu u Vinkovcima. Sara je na tom natjecanju nastupala za pobjednički sastav Agrama.

'Treniram 14 puta u tjednu', ističe Sara, studentica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.
Upravo joj studiranje na toj visokoškolskoj ustanovi, stanovanje u studentskom domu i blizina sportskog parka Mladost omogućuju da lakše ispunjava sportske obveze.

Još je mlađa seniorka, pa će ove godine sudjelovati na rujanskom Europskom prvenstvu u Španjolskoj i na Svjetskom seniorskom prvenstvu na Novom Zelandu za triatlonke do 23 godine. Odrasla u Austriji od roditelja Puljana Sara se kao sedmogodišnja djevojčica počela baviti plivanjem izborivši i članstvo u austrijskoj juniorskoj reprezentaciji.

U Austriji je pohađala sportsku gimnaziju kako bi se mogla usporedo sa školovanjem intenzivno baviti i sportom. Prvi susret s triatlonom imala je 2006. u Puli na nagovor jedne plivačice. Od 2008. do 2010. Sara je bila, slikovito rečeno, dopisna triatlonka vježbajući u Austriji po uputama trenera Željka Biuka iz Pule. Danas vježba u Zagrebu pod nadzorom Martina Papište.

Atletski stručnjaci ističu njezine trkačke mogućnosti, 'koje nisu male', a plivanje, kojim se bavila do prelaska u triatlon, doista joj je jak adut u novom sportu.

'Obično treniram dvaput na dan, katkad i triput', obavještava Sara.

Zacijelo, riječ je o natjecateljici koja se savjesno posvetila triatlonu. Njezin osmijeh otkriva vedru osobu, za koju je sport radost, a njezina ozbiljnost pri ispunjavanju trenerovih zamisli govori o važnim ciljevima koje želi ostvariti. Idući, dakako, postupno, korak po korak i sve tako do, kako prognoziraju upućeni, Olimpijskih igara u Riju 2016.