SPEKTAKL U ATLANTI

UFC-ova zvijezda treći puta obranila pojas

22.04.2012 u 09:07

Bionic
Reading

U noći sa subote na nedjelju u Atlanti je održan UFC 145 na kojem je Jon Jones treći put obranio pojas prvaka u poluteškoj kategoriji. Snimka priredbe se čitavu nedjelju može pogledati na Fight Channelu (MaxTV-u, kanal 25)

Jon Jones je uspio i treći put obraniti svoj pojas prvaka kvalitetom najnakrcanije divizije UFC-a. Doduše, Rashad Evans se pokazao kao tvrđi orah nego što je to većina očekivala pa je meč na koncu otišao do sudačke odluke koja je jednoglasno pripala ponajboljem borcu današnjice.

U dvoboju dva 'smrtna neprijatelja', kao ključan faktor su se pokazali laktovi u stojci koje je Jones za ovu priliku 'izvukao iz rukava'. Evans na njih jednostavno nije mogao pronaći odgovor, a svaki put kada se činilo da je uhvatio ritam i pravu distancu na nogama, prvak bi ga na početak vratio ili već spomenutim laktom ili nekim atraktivnim 'kickom'.

Ipak, Evans je u dva navrata uspio uzdrmati Jonesa, no oba puta se radilo o pojedinačnim udarcima koje nije uspio popratiti ozbiljnijom serijom. Posebno opasan bio je njegov high kick u prvoj rundi nakon kojeg je Jones vidljivo zateturao. Kako je dvoboj odmicao, tako se meč pretvarao u jednosmjernu ulicu u kojoj je Rashadu ponestajalo snage i svježine. Jones je na kraju zasluženo slavio zadržavši svoj vrijedni pojas.


UFC 145 Jon Jones vs Rashad Evansby RusMMA
Od ostalih dvoboja valja izdvojiti sjajne nastupe dvojice M(a)cDonalda. I onaj u bantam (Michael) i onaj u velter (Rory) su uvjerljivo slavili protiv svojih protivnika još jednom skrenuvši tako pažnju na neosporni talent i potencijal koji posjeduju. Michael je iznenadio bivšeg prvaka WEC-a, Miguela Torresa deklasiravši ga u borbi na nogama.

Dvadesetjednogodišnjem Amerikancu je trebalo samo 3 minute i 18 sekundi da nokautira svog protivnika i ubilježi četvrtu pobjedu u nizu u najjačoj svjetskoj MMA promociji.

Ništa manje impresivan nije bio niti godinu dana stariji Kanađanin Rory koji je u co-main eventu večeri bez ikakvih problema pobijedio Che Millsa. Dapače, dojam je da se GSP-ov sparing partner doslovce poigravao s britanskim borcem dok sudac Yamasaki nije odlučio opravdano prekinuti taj 'masakr'.

U meču pero kategorije vidjeli smo prilično iznenađenje kada je Filipinac Eddie Yagin podijeljenom odlukom sudaca pobijedio bivšeg izazivača Marka Hominicka. Iako je Kanađanin na papiru bio favorit kada je u pitanju borba na nogama, Yagin je u stilu Marka Hunta, snažnim ručnim tehnikama dva puta gotovo nokautirao Hominicka. Sjajan meč pun odličnih udaraca i spektakularnih poteza je na kraju otišao do odluke po kojoj je Yagin zasluženo pobijedio.

Noć u Atlanti su obilježila i dva teškaška obračuna. U onom koji je bio dio uvodnog dijela večeri sjajni Havajčanin Travis Browne je zadržao svoju nepobjedivost i nakon dvoboja protiv novopridošlog Chada Griggsa. Kad ga već nije mogao završiti nakon sjajne serije koljena, Browne je posao finiširao na parteru gušenjem u trokut rukom nakon 2 minute i 29 sekundi prve runde.


Posebno zanimljiv bio je dvoboj Bena Rothwella i Brendana Schauba. Već je uvod ponudio bespoštedni šakački obračun u kojem je Schaub prvi poentirao, no u pokušaju da stisne 'Big Bena', naletio je na snažnu kontru lijevim krošeom. Povratka više nije bilo.

Spomenimo na kraju i prilično loš četvrti povratak u oktogon veterana Johna Alessija koji je izgubio od Marka Boceka, kao i prvi poraz u do sada nevjerojatnoj karijeri 'Wonder boyja' Stephena Thomspona. Iskusni Matt Brown se pokazao kao pretvrd orah za još uvijek zelenog majstora karatea.

Glavne borbe:
Jon Jones def. Rashad Evans by Jednoglasna odluka sudaca (49-46, 49-46, 50-45)
Rory MacDonald def. Che Mills by TKO (Punches, R 2, 2:20)
Ben Rothwell def. Brendan Schaub by KO (Punches, R 1, 1:10)
Michael McDonald def. Miguel Torres by KO (Udarci, R 1, 3:18)
Eddie Yagin def. Mark Hominick by Podijeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 29-28)
Mark Bocek def. John Alessio by Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 29-28, 30-27)

Uvodne borbe:
Travis Brown def. Chad Griggs by Prisiljavanje na predaju (Arm-Triangle, Round 1, 2:29)
Matt Brown def. Stephen Thompson by Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 29-27, 30-27)
Anthony Njokuani def.John Makdessi by Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Mac Danzig def. Efrain Escudero by Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 29-28)
Chris Clements def. Keith Wisniewski by Podijeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 30-27)
Marcus Brimage def. Maximo Blanco by Podijeljena odluka sudaca (28-29, 30-27, 29-28)