REKORDNA KAZNA

Talijanskom biciklistu 12-godišnja suspenzija

19.04.2012 u 17:52

Bionic
Reading

Talijanskom biciklistu Riccardu Riccu (28) Nacionalni je antidopinški tribunal, neovisno arbitražno tijelo pri Olimpijskom odboru (CONI), izrekao rekordno visoku suspenziju zbog korištenja krvnog dopinga

Biciklizmom se Ricco, do prije četiri godine jedan od najperspektivnijih talijanskih biciklista, neće moći baviti idućih 12 godina, koliko će mu izrečena suspenzija, koju je antidopinški tribunal odredio na prijedlog CONI-jeva antidopinškog tužiteljstva, trajati. Nagnalo ga je to objaviti prekid karijere.

Rigorozno je trostruki etapni pobjednik na Giro d'Italiji, utrci na kojoj je 2008. godine izborio nagradu najboljega mladog biciklista, kažnjen jer je na dopinškom testu pao drugi put. Konkretno, u veljači prošle godine doveo se u smrtnu opasnost samostalno si ubrizgavajući krvni doping. Završio je u bolnici u ozbiljnom stanju.

Tvrdio je tada da je to činio sigurno i na preporuku liječnika. Nakon svjedočenja trojice liječnika i petero medicinskih sestara, promijenio je iskaz.

Prvi je put pri dopingiranju uhvaćen tijekom Tour de Francea 2008. godine. Također je koristio krvni doping EPO. Suspendiran je tada na 20 mjeseci.