USKRSNUĆE IGARA

Na današnji dan otvorene prve Olimpijske igre

06.04.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Prije točno 116 godina, na Uskrsni ponedjeljak, ponovno je upaljena olimpijska baklja. Nakon 1.500 godina pauze, tadašnji oci svjetskog sporta predvođeni Pierrom de Coubertaineom odlučili su revitalizirati najznačajnije sportsko natjecanje na svijetu

Otvaranje je na golemi ovalni stadion u Ateni privuklo 80.000 ljudi, a već prvoga dana dijelile su se medalje. Ne, kao danas, tri, nego dvije. Pobjednik je dobivao srebrnu medalju, a drugoplasirani bakrenu. Kasnije je običaj promijenjen i u knjige su upisani i trećeplasirani, no oni su iz Atene otišli praznih ruku.

Iako je natjecanje dobilo sjajne ocjene, bilo je velikih problema. Primjerice, odlučeno je da se organiziraju utakmice u nogometu i kriketu, ali turnir nije bilo moguće organizirati. U programu su bile i jedriličarske te veslačke regate, ali vremenski uvjeti nisu dozvolili natjecanje.

11 zlata (točnije srebra) osvojio je SAD, a najviše medalja ukupno imali su Grci koji su s prvih igara najintenzivnije sačuvali uspomenu na Spyridona Louisa, maratonskog pobjednika po kojemu se danas zove stadion Panathinaikosa. Ipak, atletski dio igara je obilježio Thomas Burke, američki sprinter koji je slavio u utrkama na 100 i 400 metara. On je jedini koristio današnji način starta, što je potpuno zbunilo suce. Ipak, nakon vijećanja, dozvolili su mu da koljeno spusti na pod i tako svijetu pokaže kako će se to u budućnosti raditi.

14 zemalja sudionica natjecalo se u devet sportova, ali ženama je nastup bio zabranjen. Ipak, grčka maratonka Stamata Revithi, majka jednogodišnjeg sinčića, dan nakon zatvaranja atletskog dijela natjecanja prošla je istom maratonskom stazom i nakon 5,5 sati trčanja završila utrku. Nisu joj dozvolili ulazak na stadion, pa je uz svjedoke otrčala krug oko njega i ispunila istinski olimpijski san. Ženama je olimpijski maraton dozvoljeno trčati tek 1984. u Los Angelesu.