BERISLAV SOKAČ

Bostonski maraton trči hrvatski amater

02.04.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Slično kao i tenisači, i maratonci imaju svoj Grand Slam. Maratoni u Berlinu, Bostonu, Chicagu, Londonu i New Yorku smatraju se najvećim i najprestižnijim na svijetu. Od ovih pet nabrojanih, bostonski se maraton, zbog svoje dugovječnosti, naziva i 'ocem svih maratona'. Bostonski maraton 16. travnja ove godine slavi 116. rođendan, a uz to što je najstariji, svoj gotovo mitski status među trkačima može zahvaliti i činjenici da je - najteži

Za razliku od ostalih velikih maratona na kojima trči od 40 do 45 tisuća maratonaca, na bostonskom nastupa tek 25 tisuća trkača. Ove godine će među njima biti i jedini predstavnik Hrvatske, maratonac-amater Berislav Sokač, koji iza sebe već ima maratone u New Yorku i Berlinu, a želja mu je otrčati svih pet velikih maratona.

Bez obzira na plasman, već i sama činjenica da netko nastupi i završi svih ovih pet maratona predstavlja herojski podvig. Tako je u Berlinu nastupilo 30-ak hrvatskih trkača, dok ih je na njujorškom maratonu bilo 16.

'Gotovo je nemoguće amateru poput mene spojiti svih pet maratona jer se treba poklopiti niz elemenata. Primjerice, za njujorški maraton trkač koji nema istrčanu propisanu normu za svoju životnu dob mora ići na bubanj tj. na lutrijsko izvlačenje, a šansa za nastup je 1:5 ili 1:6, ovisno o broju prijavljenih. Uvjet za bostonski maraton je isključivo norma, pa sam vrlo ponosan na činjenicu da sam jedini predstavnik Hrvatske na ovogodišnjem maratonu. Važnu ulogu naravno igraju i fizička pripremljenost, utreniranost, financijske mogućnosti i naravno ozljede', potvrđuje Sokač, koji je s trčanjem počeo prije nepune dvije godine. Tada je na nagovor prijatelja otišao otrčati polumaraton u Jaski.

'Dva dana prije polumaratona pretrčao sam šest kilometara da vidim kako je to. Nakon istrčanog polumaratona, dva se dana nisam mogao kretati po stepenicama zbog upale tetiva, ali ništa nije moglo nadmašiti taj osjećaj da sam učinio nešto veliko, da sam pobijedio sebe i svoja očekivanja', dodaje Sokač.

Kad ne trči i ne ruši svoje sportske granice, Sokač jednako atletski pristupa ostalim segmentima svog života. Recept je jednostavan: postavi si cilj, ostvari ga i kreni dalje! Ovaj 37-godišnji IT stručnjak zadnjih šest godina radi u Oracleu Hrvatska te je odgovoran za neke od najvećih IT projekata u zemlji. Oženjen je i otac djeteta pa trenira ili u šest ujutro prije posla ili iza 21 sat nakon što dijete stavi na spavanje.

'Počeo sam s programom za početnike, što znači pretrčati 800 km u četiri mjeseca. Trčim pet dana u tjednu, a na kraju ciklusa pretrčim 65 km tjedno. Poslovne obaveze i obitelj ne pate previše, jedino ja manje spavam', šaljivo zaključuje Berislav Sokač, koji će svoje granice izdržljivosti ubuduće promovirati sloganom: 'LED it be! Marathon'.