BUDIMO ULJUDNI

Zagreb predstavio projekt 'Navijanje po bontonu'

23.04.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Zagrebačko gradsko poglavarstvo predstavilo je u četvrtak projekt Navijanje po bontonu kojim želi educirati mlade ljude kako bi se nasilje na sportskim natjecanjima preveniralo i smanjilo.

Predstavljajući projekt, Duško Ljuština član zagrebačkog Gradskog poglavarstva zadužen za područje obrazovanja, kulture i športa rekao je da se ovim projektom želi utjecati na mlade ljude kako bi se u Zagrebu spriječilo nasilje. Podsjetio je što je Gradsko poglavarstvo već poduzelo niz mjera u prevenciji nasilja u Zagrebu rekavši da se i od države očekuje nova i adekvatna zakonska regulativa za ovo područje. Pozvao je i medije da podrže ovaj projekt.

Jelena Pavičević Vukičević, Pročelnica gradskog ureda za obrazovanje, šport i kulturu istaknula je da je edukacija jedini oblik prevencije nasilja. Naglasila je da će se ove godine u 10 zagrebačkih srednjih škola započeti s projektom a od iduće školske godine i u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.

Potporu projektu pružili su u vrhunski sportaši među kojima i bivši vratar hrvatske rukometne reprezentacije Vlado Šola koji je zamjerio medijima da često u svojim natpisima istiću ono negativno u navijanju dok se pozitivni primjeri prešućuju.

Istaknuo je da će ovaj projekt imati problema u prihvaćanju kod mladih ljudi jer se godinama na sportskim natjecanjima toleriralo huliganstvo te su pravi navijači i njihove obitelji, kako tvrdi Šola, 'protjerani s sportskih natjecanja'.

Potporu projektu pružili su i nogometaši Dinama Milan Badelj te Tomislav Barbarić a javnosti pjesma i spot 'Bolje sutra' kojeg u okviru ovog projekta izvodi Matej Dučkić te učenici Trgovačke škole u Zagrebu.