SK U HYERESU

Kljaković Gašpić i dalje vodi u Finnu

22.04.2009 u 20:47

Bionic
Reading

Dva dana prije kraja regate Svjetskog kupa za jedriličare u Hyeresu Ivan Kljaković Gašpić čvrsto drži prvo mjesto u klasi Finn, a Marin Mišura je također stabilan treći. Tonči Stipanović, Luka Radelić i Daniel Mihelić u najvećoj floti, Laseru, su treći, peti i deseti. Tina Mihelić u Laser Radialu je došla do petog mjesta. Jedrenja koja će se održati u četvrtak odlučit će o sudionicima finala koje se jedri u petak

Prijašnjih dana su uvjeti za jedrenje bili jako teški, a u srijedu su bili još teži. Zajedrilo se tek iza 15 sati, a slabašni vjetar po kojem se jedrilo je tijekom plova i dodatno slabio na oko tri čvora, i u svim klasama se mogu iščitati vrlo šaroliki rezultati. I najveća jedriličarska imena vratila su se nezadovoljna s mora. Najgore je u jedrenju kad moraš računati i na faktor sreće.

Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split) uvijek je sjajno jedrio kad je bilo najteže. Tako je bilo i u srijedu. Još niti jedan plov u Hyeresu ove godine nije završio ispod petog mjesta. U prvom plovu dana bio je bio peti, a u drugom je pobijedio i nakon osam jedrenja ima 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Slovenca Vinčeca. Marin Mišura (Split) također je vrlo stabilno na trećem mjestu.

U jedrenju se često kaže da mora jedan dan biti loš. Hrvatskim laserašima to je bila srijeda. Srećom, toliko su dobro odjedrili prva tri dana regate da su mogli plasmane od srijede mahom odbaciti i ostali su još uvijek visoko plasirani. Tonči Stipanović (Mornar, Split) je sačuvao treće mjesto, Luka Radelić (Labud, Split) je peti, a Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena) deseti.

I nakon osam jedrenje prvih deset laseraša vrlo su blizu po bodovima i sutra možemo sigurno očekivati lavovsku borbu u zadnja dva plova prije finala koje se jedri u petak. Jedino vodeći Britanac Paul Goodison ima solidnu prednost, ostale dijeli tek pokoji bod. No, i Goodison je danas u prvom plovu bio tek 31. i ne može sebi više priuštiti grešku. Plasman ostalih hrvatskih kormilara: 17. Aron Lolić (Labud), 20. Ivan Taritaš (Sv. Nikola, Zagreb), 22. Milan Vujasinović (Labud), 43. Tonko Kuzmanić (Mornar), 96. Fran Peručić (Zagreb), 106. Ino Gatin (Zagreb).

U Laser Radialu Tina Mihelić (Labud) imala je odličan dan i s dva peta mjesta nakon sedam jedrenja napredovala je na šesto mjesto ukupnog poretka, što je izvrsna pozicija uoči zadnjeg dana finalne serije. Prvo mjesto od prvog dana drži Čehinja Veronika Fenclova.

Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar) pridružili su se listi potencijalnih sudionika finala. Uoči zadnja tri plova za klasu 49er bore za ulazak među deset najboljih i plasman u finale. Nakon 12 plovova nalaze se na 11. mjestu, četiri boda ih dijeli od desete i devete posade, ali i više posada iza njih vrlo je blizu, tako da se još uvijek svašta može dogoditi. Najbolji rezultat dana bilo im je treće mjesto u prvom plovu zlatne finalne skupine. Zasad je ovo njihov najbolji plasman na regati u Hyeresu, na kojoj u 49er-u nastupaju treći put.

U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar) su nakon osam plovova 18., a u muškom 470 Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) zauzimaju 40. mjesto.
Nakon šest jedrenja za RS:X (olimpijska daska) Mihovil Fantela (Sv. Krševan) je 81.