PH U PLESU

Ištvan i Gabriela očiju punih suza dočekali proglašenje najboljih

19.03.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Na zlatnu medalju u latinoameričkim plesovima, koju im je u Draženovu domu uručila Biserka Petrović, Ištvan i Gabriela čekali 12 godina

Ištvan Varga i Gabriela Pilić novi su hrvatski prvaci u latinsko-američkim plesovima, Viktor Szabo i Vanja Vujić osvojili su drugo, a Alen Lesjak i Emina Mušanović treće mjesto. U Draženovom domu, u ozračju primjerenom značenju natjecanja, pred gotovo tri tisuće gledatelja, pljesak najboljima dugo je trajao. Završnica je bila privlačna, doista se imalo što vidjeti od izvođača. Samba, rumba, ča-ča-ča, paso doble i jive, uz glazbene taktove koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima, posve su oraspoložili gledateljstvo. U takvim okolnostima i plesači su našli nadahnuće.

Ištvan Varga i Gabriela Pilić posljednji su ostali na podiju i očiju punih suza dočekali proglašenje najboljih među najboljima.

'U latinsko-američkim plesovima nismo pobijedili još od 2000. godine', rekli su gotovo uglas Gabriela i Ištvan.

Kao desetogodišnjakinja, Gabriela je prije 12 godina pobijedila u paru s Bojanom Krevkom. Istodobno, Ištvan Varga prije 12 godina prvi je put pobijedio u konkurenciji odraslih u paru s Tihanom Devčić.

Gabriela i Ištvan osvojili su prvo mjesto i na hrvatskom prvenstvu u standardnim plesovima. Sad su bez premca i u latinsko-američkim, a želja im je da pobijede i u kombinaciji. Baš su u kombinacji standardnih i latinsko-američkih plesova zasad među deset najboljih na svjetskoj ljestvici.

'Osjećao sam pritisak, pogotovo nakon polufinalnih nastupa u kojima su ispali neki parovi od kojih se očekivalo da će ući u završnicu', istaknuo je Ištvan.

On i Gabriela vježbaju u zagrebačkom Optimusu, u dvorani Kumrovec na Velesajmu.

'To je naš drugi dom', kažu u šali.

Na pitanja kako su uspjeli, koja je formula za dolazak na pobjedničko postolje, samo su odmahivali glavom: 'Puno, puno treninga'.

Mnogi su im govorili da su favoriti, da će pobijediti, da će na tronu zamijeniti dosadašnje prvake Zorna Plohla i Tatjanu Lahvinovič, koji su nakon osvajanja svjetske krune otišli u profesionalce.

'Usredotočeni smo na ples, nemojte coprati', govorila je prognozerima Gabriela.

Prognozeri su pogodili.

'Za uspjeh je potrebno imati 15 posto talenta, 80 posto rada i pet posto genijalnosti. Upravo iz poštovanja prema umijeću Dražena Petrovića, koji je imao tu genijalnost, medalje nam je dijelila njegova majka Biserka', ispričao je Ištvan.

Ili, prenijela je Gabriela riječi jednog francuskog stručnjaka, u plesu pobjeđuje onaj koji, slikovito rečeno, ispriča najljepšu priču.

Ljepoti Ištvanove i Gabrieline priče pridonijeli su i njihovi treneri Rade Janjić i Ankica Janjić. Na inače uvijek ozbiljnom licu Rade Janjića mogao se uočiti suzdržani osmijeh. A na Ištvanovom nada da će ove godine, uz te silne nastupe u zemlji i inozemstvu, diplomirati na Ekonomskom fakultetu.