MEDVEŠČAK SUTRA

Tko bi mogao ostati, a tko otići iz 'brloga'

18.03.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Tko ostaje u 'brlogu', a tko će potražiti novu sredinu? Mnogo je kombinacija, a mi smo se malo poigrali mogućnostima odlazaka i ostanaka

Sezona je za 'medvjede' završila u četvrtak navečer porazom od KAC-a. Nažalost, puno prerano. Iako se polufinale čini kao sasvim solidan doseg, sasvim je jasno da je učinjen podbačaj s obzirom na najave i očekivanja. Ipak, navijači su ovacijama pozdravili hokejaše Medveščaka, pjesmom se oprostivši od ovogodišnjeg Ebela, a igrači su već sad najavili da ciljevi u narednoj sezoni moraju biti više postavljeni - naslov ili ništa!

No veliko je pitanje tko će od hokejaša u današnjem rosteru sudjelovati u borbi za naslov od predstojećeg rujna. Postoje barem tri kategorije u koje bi smo mogli staviti imena iz današnjeg sastava Medveščaka. S druge strane, tu je i pitanje novca koji će igrači potraživati, a klub nuditi, pitanje stranih ponuda, te volje da se ostane u Zagrebu. Ovog posljednjeg vjerojatno najmanje nedostaje, no svakako je važan element u raspravi oko toga tko odlazi, a tko ostaje.

Mi smo se malo poigrali s imenima i postavili ih u spomenute tri kategorije, vodeći se ipak subjektivnim dojmom prikazanog na ledu tijekom sezone.

OSTAJU?
Tomislav Zanoški Brzanac kakvog bi vjerojatno poželjela svaka momčad u Ebelu, iskazao se i golgeterskim učinkom, pogotovo u igri s igračem manje. Vrlo je srčan, pa nerijetko upada u probleme s isključenjima i tučnjavama. Sumnjamo da bi se uprava kluba htjela i mogla odreći jednog od rijetkih i tako dobrih Hrvata u momčadi.
Robert
Kristan
Prošle godine potpisao je ugovor na 1+1 godinu i, ukoliko ga ne primami ludo dobra ponuda nekog od klubova ruskog KHL-a, valja na njega računati u 'brlogu' i iduće godine. Riječ je o sigurno najkvalitetnijem golmanu lige i svaka rasprava o potrebi njegova ostanka je zapravo - suvišna.
Michael
Ouzas
Fenomenalni drugi golman Medveščaka opcija je koje bi bilo ludo odreći se. Ima državljanstvo, ima kvalitetu, sad i iskustvo igranja u Europi. Očito se dobro prilagodio na momčad i sasvim je izvjesno da će ostati u Zagrebu. Osim ako neće potraživati nemoralno velik novac.
Saša Martinović Sedam godina odigranih u njemačkoj ligi činjenica je koju ne možemo zaobići u najavi njegova ostanka. U Medveščaku se vrlo dobro snašao, odigrao je solidnu sezonu, a istaknuo se čvrstinom u kontakt igri. Branič koji će definitivno ostati i iduće sezone.
Sasha
Pokulok
Nekadašnji juniorski svjetski prvak s Kanadom također je ostavio dobar dojam, posebno u trenucima kad napadači nisu biliu mogućnosti ući s pakom u suparničku trećinu. Izvrstan tehničar, čvrst u duelima, možda tek malo previše sklon incidentima.
Ryan Kinasewich Dvije godine je najbolji strijelac kluba, no u doigravanju doslovce nestaje. Ukupno 58 golova i 66 asista u dvije sezone dovoljna je preporuka za njegov ostanak. Što se s njim događa u play-offu, to treba pitati psihologe. Bez 'pravog' Kine nema ni naslova prvaka!
Dario Kostović Veliki radnik, velika faca i, ukoliko on sam želi ostati teško da ga nećemo gledati i iduće godine u Medveščaku. Takav tip igrača želi svaki klub na svijetu i na njemu će se sigurno temeljiti uspjeh kluba iduće sezone.
Adam Naglich Pokeraš iz Las Vegasa nesumnjivo će dobiti zeleno svjetlo uprave. I on se malo izgubio u doigravanju, no to nikako ne mijenja jako dobar dojam koji je ostavio do play-offa. Uz sve dobro, i on ima hrvatsko državljanstvo, pa je vrlo vjerojatno da ćemo ga u Ledenoj dvorani gledati i iduće sezone.
Vjačeslav Truhno Fenomenalni Rus itekako je iskoristio priliku da se dokazuje u Ebelu. Riječ je o znalcu, tehničaru, izvrsnom klizaču, a to što ga je viroza pokosila u najnezgodnije vrijeme, to objašnjava njegovu nervozu i slabiji učinak u posljednje dvije, tri utakmice polufinala doigravanja. Pitanje je samo je li još nekome od klubova iz jačih liga zapeo za oko.
Dominik Kanaet Mladi Zagrepčanin bio je zaista izvrstan u doigravanju i iskoristio je priliku pruženu nakon suspenzija Prpica i Banhama. Prava je šteta što mu je rubrika pogodaka ostala prazna.
Ivan
Šijan
Zabio je svoj prvijenac u Ebelu ove sezone i dobro je odradio obrambene zadaće koje mu je povjerio trener. Iako zasad ne može stati u istu rečenicu s, recimo, Letangom ili Martinovićem, ipak je riječ o igraču na kojeg se može i mora računati u narednim sezonama.
Gal
Koren
Kako je sezona odmicala, tako je i 20-godišnji Slovenac dobivao sve više prilika. Svakako je jedno od ugodnijih iznenađenja i njegov ostanak bi trebao biti prioritet kad su mladi igrači u pitanju. Kao junioru, najavljivali su mu veliku karijeru, a iduće sezone taj respekt bi trebao potvrditi i u Ebelu.
Mislav Blagus Centar hrvatske reprezentacije sigurno nije među onima koji bi trebali tražiti novu sredinu. Na ljeto će navršiti 21 godinu i njegovo vrijeme u 'brlogu' sigurno dolazi. Šteta što ipak nije dobio malo više prilike ove sezone. Za to je bilo mogućnosti.
Dino
Gombar
Ušao je u momčad zbog suspenzija Prpica i Banhama, ali nije imao puno prilike pokazati da bi u budućnosti trebao biti važan dio momčadi. No riječ je o mladom hokejašu i iduće sezone vjerojatno će dobiti veću minutažu. Ne preveliku, ali svakako veću.
Igor
Lazić
Krpao je rupe u rosteru kad bi netko zbog suspenzije ili ozljede bio na prisilnom odmoru. U doigravanju je odigrao čak vrlo solidno. Premlad je da bi ga se klub odrekao.
Sašo
Rajsar
Ako on sam ne poželi otići nezadovoljan minutažom, vrlo vjerojatno ostat će dio momčadi. On ne uzima velik dio financijskog kolača, a na njega se uvijek može računati. Simpatični Slovenac definitivno bi mogao i naredne sezone biti u rosteru.
Andrej Vasiljević Najmlađi golman u rosteru protekle je sezone ubačen u vatru zbog ozljeda Kristana i Ouzasa. Ako je stigao do te točke u karijeri, logično bi bilo vjerovati da će mu klub i dalje davati povjerenje i raditi na njegovom napretku.
UPITNI?
Kenny MacAulay Vrlo radišni branič odigrao je 132 utakmice za Medveščak, no obrana je u proteklim sezonama bila 'rak-rana' kluba. S obzirom na roster lako je moguće da će morati potražiti novu sredinu. I njemu je Medveščak bio prva europska opcija u karijeri. 
Andy Sertich Najučinkovitiji branič 'medvjeda' ostavio je loš dojam u doigravanju. No ukupno gledajući sezona mu je bila solidna. Do doigravanja je odigrao 49 utakmica, zabio 11 golova i 22 puta asistirao, no play-off kao da i nije igrao. Ipak, skloniji smo vjerovati da će ostati, no to će ipak ovisiti o ostanku i odlasku drugih obrambenih igrača.
Geoff Waugh Premali bodovni učinak (3 gola, sedam asistencija), a previše kaznenih minuta (155) uteg su koji nameće razmišljanje o njegovu odlasku. Ipak, kako je riječ o čvrstom braniču koji igra s puno srca, a i marketinški je bio pokriven sponzorstvom PAN-a, moguće je da će ipak ostati. Hrvatska državljanstvo će biti od velike uloge pri odlučivanju.
Greg
Day
Ova sezona mu je bila puno bolja od prošle, pogotovo po bodovnom učinku. U posljednje dvije utakmice polufinala protiv KAC-a bio je izmožden virozom i to se vidjelo na njegovoj igri. Iskusan igrač koji bi svakako mogao ostati u klubu, no i to ovisi o eventualnim centarskim prinovama.
Pascal Morency Odlaskom Johna Hecimovica navijači su dobili novog ljubimca. Morency je doveden da napravi red na ledu, a on je usput i dokazao kako zna igrati hokej i da nije samo ludi goon koji lomi nosove. Čudna nesreća koja ga je zadesila uoči doigravanja može mu postati preveliki grijeh za povratak. Lako moguće da će se na ljeto vratiti u Zagreb.
Matt Siddall Da nije stigao kao zamjena za ozljeđenog Pascala Morencyja vjerojatno bi bio među onima koji vrlo vjerojatno ostaju u klubu. U 27 utakmica zabio je 11 golova i ostvario sedam asista i ugodno iznenadio upravu koja ga je dovela. Bio je posebno dobar u doigravanju. Navodno ga želi EHC München.
ODLAZE?
Alan Letang Godine i ozljede stisnule su kapetana. Iako je riječ o hokejašu najvećih ljudskih vrlina, vrlo je vjerojatno da će sam izraziti želju za umirovljenjem ili povratkom u Sjevernu Ameriku, u neki klub u kojem će gotovo rekreativno nastupati. Ako ipak ostane, to će biti velik dobitak za momčad.
Frank Banham Drugi strijelac kluba napravio je gadan gaf dobivanjem suspenzije zbog koje je propustio četiri utakmica polufinala. Osim toga, prilično je skup, navodno je najskuplji igrač Medveščaka. Tu su i godine (37 u travnju) koje ga ne maze. Navijači bi vjerojatno htjeli njegov ostanak, no previše je tu upitnika da ne bi ušao u rubriku odlazaka.
David Brine Najavljen je kao velika faca, pa iako je prava radilica na ledu, njegov napadački učinak je preslab. Sumnjamo da se umjesto njega, a za isti novac, ne može dovesti bolji centar. Olakotna mu je okolnost činjenica da je dolaskom u Zagreb prvi put zakoračio u svijet europskog hokeja.
Joel
Prpic
U rujnu će navršiti 38 godina, a posao vatrogasca navodno ga već čeka u Kanadi. 'Ubijanje' suparnika iz Klagenfurta dok je ležao na ledu uzima mu se kao veliki grijeh, no s druge strane, možda je i najvažniji igrač u momčadi kad je u pitanju igra s igračem manje. Ovu sezonu je čak i smanjio minutažu isključenja, no unatoč svemu, velika je mogućnost njegova odlaska.