REKORDERI PO KILAŽI

Ovo je pet najvećih 'gromada' u povijesti MMA-e!

15.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Kilaža u MMA-inim borbama može biti važna, ali ne i presudna. Znaju to i najveće 'gromade' u povijesti ultimate fighta koje su u ringu bile više vreće za udaranje nego ravnopravni suparnici (čast izuzecima). Njima kilogrami nisu pomogli…

Povijest MMA-e je prepuna raznih likova, a najviše pozornosti su privlačili oni veličinom najveći. Osim atrakcije, u svijet MMA-e nisu donijeli ništa drugo, a izgledom je prema njima i Bob Sapp 'neuhranjena mrvica'. Evo pet najtežih…

5. Zuluzinho
Brazilac je bio majstor džiju-džice, a posljednju borbu je imao 30. studenoga 2010, kada ga je sredio sunarodnjak Geronimo dos Santos. Zuluzinho je u kavez ulazio sa 177 kilograma te je upisao 13 pobjeda i sedam poraza. Čast da ga isprebijaju imali su i legende Fedor Emelianenko te Antonio Rodrigo Nogueira, a Brazilcu su to bila prva dva poraza nakon što je startao u MMA-i s devet uspješnih mečeva.

Fedor vs. Zuluzinho

4. Eric 'Butterbean' Esch
Ovaj Amerikanac je u borbama težio i do 190 kilograma, a paralelno se mlatio i u boksačkim mečevima gdje je bio odličan – 77 pobjeda i tek devet poraza. U MMA-i je bila malo drugačija priča, ali je i dalje na pozitivnom omjeru 17-10. Žrtve su mu bile i Zuluzinho te James Thompson (Colossus). Jedna od rijetkih gromada koja je donekle izazivala respekt u kavezu.

Borba Golijata

3. Teila Tuli
Sumo borac s Havaja, čiji su roditelji bili Samoanci, imao je samo jednu borbu u MMA-i. I loše je završilo, jer mu je Nizozemac Gerard Gordeau (studeni 1993.) izbio zube pa je sudac u ranoj fazi meča bio prisiljen prekinuti masakr. Njegova najveća težina u danima borbe iznosila je 197 kilograma.

Tuliju su nastradali zubi

2. Taro Akebono
Akebono je u Japanu bio božanstvo, jer je desetak godina bio jedan od vladara sumo scene. No ta slava mu nije bila dovoljna pa se okušao u MMA-i i poražen je u sva četiri meča, zadnji puta zadnjeg dana 2006. protiv Gianta Silve. Usporedno se natjecao i u kicboxingu, ali i tu je dobivao batine (1-7) i doživio jedan od najbrutalnijih nokauta od Remyja Bonjaskog. Imao je i do 240 kilograma.

Sapp i Akebono, ali po pravilima K-1

1. Emmanuel Yarborough
Najveća gromada u povijesti MMA-e koja se prije toga bavila amaterskim sumo hrvanjem, džudom i američkim nogometom. Manny je u jednom dijelu svoje kratke karijere težio 360 kilograma, a u ultimate fightu je ostvario jednu pobjedu uz dva poraza. Posljednji put je viđen u ringu u lipnju 1998, kada je u bizarnom meču bio nemoćan protiv četiri puta lakšeg Daijua Takasea (80 kilograma).

Najteži, ali ne i najjači