STRIJELCI SPREMNI

Vodi ih izbornik koji se bavio s pet sportova

13.03.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Ivan Cvitak skrbit će o nastupima rekordnog broja hrvatskih olimpijaca: Snježani Pejčić, Giovanniju Cernogorazu, Anti Glasnoviću, Bojanu Đurkoviću i Petru Gorši

Ivan Cvitak, od 1996. direktor, a posljednjih pet godina i izbornik hrvatske streljačke reprezentacije, napkon je odahnuo:

'Stiže malokalibarska municija iz Birminghama točno nakon 12-mjesečnih napora, razgovora i dogovora te skupljanja dozvola za ovo i ono.'

Cvitakovo zadovoljstvo je potpuno, jer na Olimpijske igre u London putuje petoro hrvatskih strijelaca: Snježana Pejčić (Lokomotiva, Rijeka), Giovanni Cernogoraz (Gord, Velika Gorica), Ante Glasnović (Gaj iz zagrebačke Dubrave), Bojan Đurković (Končar - Zagreb 1786) i Petar Gorša (Bjelovar 1874). Nikad više hrvatskih olimpijaca!

Snježana Pejčić (30) u gađanju zračnom puškom (10 m) već je osvojila olimpijsko odličje, a u Londonu će još pucati u disciplini MK 3 x 20 metaka. Njezin klupski trener je Seno Čusto. Giovanni Cernogoraz (29) sudjelovat će u gađanju letećih meta (tanjura od gline), disciplina trap. Njegov klupski trener je Stjepan Vučković. Ante Glasnović (30) gađat će i u disciplini trap i parni trap.

'Ante trenira s bratom Josipom, zapaženim sudionikom prošlih Olimpijskih igara, i ocem Franjom. Oni odlično funkcioniraju kao trio', ističe Ivan Cvitak.

Bojan Đurković (23) natjecat će se u tri discipline: gađanju malokalibarskom puškom iz trostava (3 x 40 metaka) i 60 metaka ležeći te gađanju zračnom puškom (10 m). Đurkovićev trener je Zlatko Loborec

Bjelovarac Petar Gorša (24) pucat će iz zračne puške (10 m). Njegov klupski trener je Željko Rogulja, a i sam Gorša bavi se trenerskim poslom. Riječ je o izvanrednim natjecateljima, koji su se dosad dokazali na nizu međunarodnih ispita. Malo je nedostajalo pa da se poveća broj olimpijskih putnika u streljaštvu. U olimpijskim kvalifikacijama Varaždinka Tanja Perec (20) bila je neprecizna za desetinku kruga.

'Umjesto 10,0, pogodila je 9,9', s trpkoćom u glasu prozbori Cvitak. Tanjin trener u Varaždinu je Josip Plečko.

Ivan Cvitak skrbit će o strijelcima u Londonu iz sjene, rekli bismo. Iza sebe ima golemo iskustvo: kao natjecatelj, kao trener i kao međunarodni streljački sudac.

Streljaštvom se počeo baviti još kao gimnazijalac 1996. No bavio se i veslanjem, i biciklizmom i skijanjem, a šest je godina bio redar na Šalati, pa umije i dobro klizati.

'Ne znam samo kako sam na sve to stizao', promrsi Cvitak nekako više za se.

Zacijelo zbog mladosti, možda mu je proletjelo mislima. Bilo kako bilo, streljački dužnosnik i trener može se pohvaliti sportskim poznanstvima i prijateljstvima s (bivšim) veslačima Zoranom Emerščićem i Marijom Filipijem, hokejašima na ledu Brunom Zajecom i pokojnim Miranom Krmeljom, skijašima Stjepanom Puhakom i Željkom Oreškovićem u doba kad su na sljemenskom Crvenom spustu vikali: 'Pazi, ide Gips (Ante Kostelić - op. a.)!

Cvitakova supruga Jasenka Wolf Cvitak učiteljica je skijanja. Ivan je stigao do praga polaganja ispita za skijaškog učitelja. No skijaško iskustvo pomoglo mu je pri vođenju zimskih priprema na Rogli, u Sloveniji, (negdašnjih) reprezentativnih perjanica i članova državne reprezentacije Biserke Vrbek, Suzane i Mirele Skoko, Mladenke Malenice, strijelaca iz obitelji Špirelja

Cvitaka privlače i ekstremni sportovi, poglavito skakanje sa stijena. Otuda, valjda, njegov optimizam, uvjerenost da će se nastaviti streljački niz uspješnosti kakvo god natjecajnje bilo posrijedi.