NAKLON DO PODA

Oprostila se najveća Janičina suparnica

12.03.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Sjajna švedska skijašica Anja Pärson, nekadašnja velika suparnica Janice Kostelić, objavila je kako na kraju sezone koja završava sljedećeg vikenda u Schladmingu odlazi u mirovinu

Pärson je odluku objavila priopćenjem putem web-stranice Švedskog skijaškog saveza u kojem navodi kako su je ozljede, posebice ona lijevog koljena, u posljednje vrijeme spriječile da se natječe na najvišoj razini.

'Moja karijera bila je fantastična i postigla sam više nego li sam mogla sanjati. Posljednje su godine, uza sve spektakularne padove i probleme s ozljedama, smanjile moje šanse za izvedbe na vrhunskoj razini. Oduvijek sam bila borac i ovo je teška odluka, ali nakon određenog perioda razmišljanja i razgovora same sa sobom spremna sam se suočiti s novim izazovima u svom životu,' rekla je Pärson, koja će 25. travnja proslaviti 31. rođendan.

Tijekom sjajne karijere koju je započela 1998. godine Pärson je skupila 42 pobjede u Svjetskom kupu, te je peta na vječitoj ljestvici iza Annemarie Moser-Pröll (62), Vreni Schneider (55), Lindsey Vonn (52) i Renate Götschl (46).

Osvojila je naslov ukupne pobjednice SK-a u dva navrata, 2004. i 2005. godine, na Svjetskim prvenstvima skupila je sedam zlatnih medalja (tri zlata u Äreu, op.a.), dok je na Olimpijskim igrama osvojila šest medalja, od čega jednu zlatnu, u slalomu 2006. godine u Torinu.

Na startu OI u Vancouveru 2010. godine teško je pala u utrci spusta, da bi samo 24 sata kasnije osvojila broncu u superkombinaciji.

'Nisam mogla dopustiti da me Whistler pobijedi,' dodala je Pärson i prisjetila se hrvatske skijaške heroine:

'Uvijek ću se sjećati sjajnih dvoboja između mene i Janice Kostelić, kao i ostalih fantastičnih skijašica.'

Anja ima i olimpijsko zlato