KAC U POLUFINALU

Veliki 'sportski prijatelji' ponovno u Domu sportova

05.03.2012 u 14:46

Bionic
Reading

KAC ovog trenutka ima puno problema s ozljedama i suspenzijama, no imao ih je i u četvrtfinalu protiv Red Bulla pa je nadvisio aktualne prvake Ebela 4:2. Stoga sasvim logično zvuči oprez 'medvjeda' uoči sutrašnje prve utakmice polufinala u Domu sportova

'Medvjedi' vs. KAC

9. listopada 2011.
Medveščak - KAC 0:5
1. studenoga 2011.
KAC - Medveščak 4:6
2. prosinca 2011.
KAC - Medveščak 1:5
13. siječnja 2012.
Medveščak - KAC 3:1
24. siječnja 2012.
KAC - Medveščak 4:5
5. veljače 2012.
Medveščak - KAC 3:0

Medveščak je u nedjelju konačno saznao suparnika u polufinalu doigravanja Ebela. KAC iz Klagenfurta, aktualni viceprvaci lige i najtrofejnija momčad Austrije, stoji na putu velikih očekivanja 'medvjeda', očekivanja koja zasad znače finale natjecanja. O koraku više može se tek pričati kad 'padne' KAC.

Riječ je o dobro znanim suparnicima, momčadi koja je prošle sezone, u ne baš lijepom četvrtfinalu, izbacila Medveščak i kasnije igrala finale protiv Red Bulla. Ove sezone momčad iz Klagenfurta nije ni sjena prošlosezonske. Zbog loših rezultata s klupe je maknut Emanuel Viveiros i premješten na funkciju direktora hokejaških operacija, a njegovo mjesto je preuzeo Švicarac Christian Weber, čije se trenersko iskustvo veže uz vođenje ZSC-a, Langnaua i Rapperswila u švicarskoj NLA ligi te mladih nada KAC-a i austrijske U-20 reprezentacije.

'Protiv Red Bulla su odigrali jako dobro. Novi trener je posložio obranu i sada sve to izvrsno izgleda', prokomentirao je suparnike Robert Kristan dan uoči prve polufinalne utakmice.

Doista, Salzburžani su bili priličan favorit u četvrtfinalnom srazu protiv KAC-a, no prvaci su na kraju 'izvisili'. Stoga ovosezonski skor 'medvjeda' s budućim suparnicima, a koji je 100 posto pozitivan (6:0 u pobjedama, a jedna je utakmica zbog nepravilne registracije golmana Mate Tomljenovića kasnije registrirana 0:5 za KAC unatoč pobjedi Medveščaka u Domu sportova), treba odmah zaboraviti.

'U play offu je sve moguće. To je kao nova sezona i nikoga ne smiješ podcijeniti. Protiv koga god igrali, u utorak nam neće biti lako', kazao nam je Frank Banham u subotu, u vrijeme dok još nije bio poznat suparnik Medveščaka.

Njegove riječi dokazala je Olimpija izbacivši favoriziranu Albu, a i Vienna Capitalsi su i više od očekivanog namučili Linz. 'Medvjedi' i njihovi navijači, dakle, mogu biti optimisti, no i vrlo oprezni u prognozama.

ROBERT KRISTAN
Protiv Red Bulla KAC je odigrao jako dobro. Novi trener je posložio obranu i sada sve to izvrsno izgleda.

KAC ovog trenutka ima puno problema s ozljedama. Čak četvorica braniča su na listi ozlijeđenih, a njima se zbog grubosti i suspenzije od četiri utakmice pridružio rabijatni Mike Siklenka. Domaći dečki Johannes Kirisits i Herbert Ratz te Sjevernoamerikanci Kirk Furey, iskusni 36-godišnjak, i Andrej Zjužin, najnovije HNL-ovsko pojačanje, igrači su koji su zbog ozljeda izvan stroja. Tyler Spurgeon, 25-godišnji vrlo dobar kanadski napadač, također je ozlijeđen, pa sve upućuje na velike probleme s rosterom. No sve to bio je slučaj i za vrijeme četvrtfinala protiv Red Bulla, pa je KAC na kraju slavio 4:2.

Frustracije 'medvjeda'

Prošlogodišnje četvrtfinale Ebela definitivno nije ostalo u dobrom sjećanju hokejašima i navijačima Medveščaka. Osim što je KAC pobijedio 4:1, 'medvjedi' su dobili itekakvu porciju batina, a zagrebački navijači frustracije zbog, najblaže rečeno, čudnog kriterija suđenja.

Primjerice, sjetimo se samo divljačkog poteza Johannesa Reichela koji je prvo sleđa srušio Franka Banhama i 'zalijepio' ga za ogradu, a kad je Banham refleksno uzvratio i palicom okrznuo po nogama svog suparnika, Reichel je, dok je Banham još ležao na ledu, svom snagom palicom udario u gornji dio ruke. Potez za notes i godinu dana 'hlađenja' od hokeja.

Naravno, za svoje djelo Austrijanac nije dobio ni dvije minute kazne na utakmici, a kamoli naknadnu suspenziju.


Ulaskom u polufinale Ebela momčad KAC-a vjerojatno je dobrim dijelom popravila loš dojam iz prvog dijela natjecanja. Stoga valja očekivati i da će gazdarica Heidi Horten biti široke ruke kad bude trebalo dovoditi igrače za novu sezonu. No tu sigurno ne staje ambicija hokejaša iz Klagenfurta. U trofejnoj dvorani, ma koliko ona bila ispunjena, sigurno ima barem još jedno mjesto za pobjednički pokal, ovogodišnji naslov. Ovo je treća godina čekanja jubilarnog 30. pokala naslova prvaka, a o 'medvjedima' itekako ovisi hoće li ova sezona biti treća sreća za KAC-ere.

Ukoliko Medveščak odigra onako kako zna i umije, ne dvojimo u finale s Linzom ili Olimpijom, ovisno o ishodu drugog polufinala. Za razliku od prošle sezone, Medveščak je kvalitetniji, mlađi i bolji, pa ni uloga toliko spominjanih sudaca više ne može biti presudna.

'Ove sezone zbog sudaca nismo izgubili nijednu utakmicu. Suci nam nisu i ne smiju biti opravdanje za poraz', odriješito je na jednoj novinarskoj konferenciji, prije otprilike mjesec dana, kazao trener 'medvjeda' Marty Raymond, i to je stav kakav mora imati jedna momčad koja se nada šampionskoj kruni.

Ukoliko žele do naslova već u utorak navečer, Zagrepčani moraju dobiti. Sa 1:0 u pobjedama sigurno je lakše nastaviti niz, pogotovo protiv bogatog i iskusnog KAC-a...