VELIKO PAČE POSTALO LABUD

Davis cup: Karlović mirno prihvatio ulogu vođe

12.02.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Siroti Japanci nisu imali izgleda. Protiv Ive Karlovića su priliku za break ostvarili samo u igri parova, a ni onda nije išlo. Uz pomoć Ivana Dodiga, sjajni Karlović ih je pomeo u prvom kolu Davis cupa i usmjerio Hrvatsku prema četvrtfinalu i Argentini

Odlični Nishikori i borbeni Soeda nisu najvišem tenisaču svijeta uzeli nijedan set. Ito i Sugita su u parovima uspjeli upravo toliko i Ivo je naredao sva četiri Japanca za svoju najljepšu priču u dresu reprezentacije.

Prije šest godina glasio je za dezertera. Nakon što je u šampionskoj sezoni dobio tek jedan od tri 'mrtva' meča u Davis cupu, odlučio je razračunati se sa sistemom i otišao iz selekcije. Srećom, odluka nije bila konačna, i vratio se.

Upisao je dva pojedinačna trijumfa u rušenju Brazila, pa prvu pobjedu u karijeri u pet setova protiv Jamesa Blakea u Poreču. Poražen je u maratonu u polufinalu od Čeha Štepaneka, pa i lani u meču odluke od Nijemca Petschznera. Rušio je u međuvremenu Čileance, Ekvadorca Lapenttija i postao jak adut.

Ozljedom Marina Čilića upao je u prvi plan i postao heroj. Klasična priča o ružnom pačetu i labudu. Ivo je naprtio selekciju na svoja leđa i unatoč slabijem vikendu Ivana Dodiga Hrvatska ide u Buenos Aires.

'Servis funkcionira, a komforno se osjećam i s osnovne linije. Odličan osjećaj je povesti reprezentaciju u pobjedu, a želim naglasiti i da je Dodig također igrao odlično, ali nije imao sreće', rekao je nakon meča Karlović.

Slijedi dvoboj u Argentini. Na poznatoj 'prašini' protiv sjajnih zemljaša. Hrvatskim serverima ni u najjačem sastavu neće biti nimalo lako.

'Težak ždrijeb, tamo ne možete biti favoriti, ali vidjet ćemo', kaže Karlović, koji ima svako pravo pucati od optimizma.

Raste mu kćerkica, raste i on na rang listi. Situacija mu cvjeta, a travnati dio sezone tek dolazi. Ovoga ponedjeljka imat će 50 bodova više (branio je 30, osvojio 80) na ATP ljestvici, a do Wimbledona brani samo četvrtfinale (180 bodova) Indian Wellsa. Teško je danas prihvatiti okladu da trenutno 43. igrač svijeta neće rapidno rasti. Godine 2008. bio je 14. igrač svijeta, a pitanje je hoće li s ovakvom igrom to i ostati njegov najbolji renking karijere. Zvuči ironično kada se kaže da će za 16 dana napuniti 'tek 33 godine', ali njegov stil tenisa nudi mu još nekoliko vrlo uspješnih sezona na pladnju.