HRVATSKA U KOBEU

Sjećanje na tragediju koja je uzdrmala japanski tenis

10.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Hrvatska Davis cup reprezentacija u dalekom Japanu čeka meč prvog kola Svjetske skupine. O povijesti našeg tenisa znamo dovoljno, ali i Japan ima svoje slavne etape u prošlosti bijelog sporta

U proteklim godinama u Japanu su u prvom planu tenisačice. Neuništiva Kimiko Date Krumm igra finala i u petom desetljeću života, Ai Sugiyama je dominirala u parovima i bila među deset najboljih pojedinačno, a već pomalo davne 1996. došli su i do polufinala Fed cupa. Ipak, kompas se okreće. Kei Nishikori donio je novi zalet japanskom muškom tenisu i njihova Davis cup reprezentacija nakon 27 godina se vratila u svjetsku skupinu.

'Znam da ljudi od mene očekuju dvije pobjede protiv Hrvatske, ali ne stvara mi to preveliki pritisak i mislim da sam spreman ispuniti očekivanja,' kaže Kei Nishikori, trenutačno 20. igrač svijeta koji je u Melbourneu prije dva tjedna izbacio Tsongu i igrao četvrtfinale. Sekundirat će mu Soeda, Ito i Sugita. Respektabilan sastav, koji će upisati novu stranicu japanske teniske povijesti.

Japanski tenis svoj je procvat imao u razdoblju između dva svjetska rata. U Aziji slavni par Shimizu i Kumagae izbacili su 1921. Australce i igrali finale Davis cupa protiv SAD-a. Ichiya Kumagae je na OI-u u Antwerpenu uzeo i dva srebra, te tijekom karijere bio neprikosnoveni teniski car. No, kada je otišao jedan velikan, rađalo se najveće japansko tenisko čudo ikada.

Jiro Sato je 1931. dočekao kao 23-godišnjak i uskoro je nadmašio svoje slavne prethodnike, te tragično okončao karijeru i život. U dvije je godine igrao pet polufinala na Grand slam turnirima i bio je treći igrač svijeta. Japanci su bili zaluđeni svojim novim sportskim idolom, a carska vlast je sanjala i vojnu dominaciju uoči, pokazat će se, najvećeg rata u povijesti.

Problem je nastao kada se Sato zaljubio. Sanaye Okada okupirala je srce mladog asa, koji je u cijelom svijetu bio poznat i po srdačnosti i humoru. Upravo zato nitko nije mogao vjerovati da se jednog travanjskog jutra 1934. godine 26-godišnji Sato bacio s litice u tjesnac Malacca i oduzeo si život.

'On je bio jedan od najveselijih prijatelja koje sam imao. Uvijek spreman na šalu i pun života,' kroz suze je govorio slavni Fred Perry kada su mu prenijeli vijest o smrti velikog rivala.

Proširila se priča da je Sato od čelnika tražio odmor od tenisa kako bi oženio Sanaye, te sredio privatni život. Očito je došlo do pritisaka koje su Satu bili preveliki teret. Igrač koji bi se uvijek naklonio protivniku nakon lijepo odigranog poena, i koji, ostalo je upisano, niti jednom nije krivo pogledao ni glavnog ni linijske suce, više nije imao volje i presudio si je skokom s litice.

Japanski tenis dugo se nije oporavio od ovoga šoka i posljedica rata. Tijekom osamdesetih igrali su u prvim izdanjima svjetske skupine Davis cupa, i sada se vratili prvi put nakon 1985. godine.

Punih 27 godina kasnije u prvom kolu svjetske skupine Davis Cupa u goste im, u grad Kobe, dolazi upravo Hrvatska i zaista nitko od Nishikorija i društva ne očekuje čuda. Nadajmo se da se na staze stare slave neće vraćati do iduće sezone.

* LIVE REZULTAT meča Soeda - Dodig možete vidjeti desno/dolje pored članka