DVOGODIŠNJA SUSPENZIJA

Contadoru potvrđen doping i ostao bez Toura

06.02.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Španjolski biciklist Alberto Contador ostao je jučer bez titule sa Tour de Francea iz 2010. godine. Naime, Arbitražni sud u Lausannei presudio je da je Contador bio dopingiran na toj utrci

Trostruki osvajač Toura bio je pozitivan na klenbuterol baš tijekom te utrke, zbog čega ga je Međunarodna biciklistička unija (UCI) odmah suspendirala, no kasnije ga je Španjolska biciklistička federacija oslobodila optužbi.

Ipak, zajedno sa Svjetskom anti-doping agencijom (WADA), UCI je uputio žalbu Sudu za arbitražu u sportu, koji je resudio u njihovu korist.

Cijeli slučaj oko Contadorovog dopinga trajao je godinu i pol dana, a njemu je bilo dozvoljeno da se natječe do donošenja konačne odluke. Španjolac je od trenutka kada je objavljeno da je bio pozitivan tvrdio da nije koristio doping, a za takav nalaz okrivio je kontaminirano meso kojeg je slučajno pojeo.

Presuda Suda u Lousannei znači da će titula sa Toura od prije dvije godine pripasti Andyju Schlecku iz Luksemburga, koji je imao 38 sekundi zaostatka u odnosu na Contadora. Također, Španjolac će zato propustiti ovogodišnje izdanje najprestižnije trke na svijetu, jer mu suspenzija ističe 6. kolovoza.

Contador je inače drugi biciklist kojem je oduzeta titula sa Toura, Amerikanac Floyd Landis zbog dopinga je ostao bez pobjede 2006. godine.