GIANTSI PROTIV PATRIOTSA

Superbowl: Slatka osveta ili novi čavao u lijes?

05.02.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti dvije će Superbowl ekipe predvoditi quarterbackovi koji su tijekom regularne sezone kombinirano bacili preko 10.000 jardi. Obje momčadi preferiraju ofenzivnu i brzu igru, a ako se uzme u obzir da će se dvoboj odigrati u dvorani, tada je atraktivna utakmica s mnogo poena gotovo zagarantirana

Kako se smatra da će ovaj događaj samo u Americi gledati 100 milijuna ljudi, cijene oglašavanja nevjerojatno su paprene. Za prosječnu reklamu od 30 sekundi potrebno je bilo izdvojiti 2,5 milijuna dolara, a smatra se da je NBC na prodaji reklamnog prostora tijekom prijenosa zaradio 75 milijuna dolara. Ovogodišnja Chryslerova reklama traje čak dvije minute, te je time postala najduža i najskuplja reklama u povijesti Superbowla.

Nekoliko stvari daje dodatnu draž ovoj utakmici: činjenica da se igra u Lucas Oil Areni, domaćoj dvorani Indianapolis Coltsa, gdje je godinama gazda bio sada već legendarni Peyton Manning. Na njegovu će igralištu snage odmjeriti njegov mlađi brat Eli, te njegov najveći rival Tom Brady. Dodatno, upravo su ove dvije ekipe igrale finale prije četiri godine, kada su Giantsi, u možda najvećem iznenađenju američkog profesionalnog sporta, pobijedili Patriotse i tako uništili njihov dotad savršeni skor 18-0.

Upoznajte Hrvate koji će odlučivati pobjednika Superbowla OVDJE.

Povodom ovog velikog sportskog spektakla, za vas smo analizirali snage i slabost svake od ekipa te način na koji bi svaka od njih mogla pobijediti.

Patriotsi ulaze u ovaj susret kao blagi favoriti na kladionicama. Njihova dva najveća aduta su možda najbolji trener i quarterback u povijesti – Bill Belichick i Tom Brady. Svi se slažu da Brady ne može odigrati dvije loše utakmice zaredom, poput one protiv Baltimorea. Tijekom ove utakmice bitnu bi rolu trebao igrati running back Green-Ellis, koji bi trčanjem morao dodati raznovrsnot igri Patriotsa, ako misle imalo zbuniti obranu Giantsa. Ipak, to će prvenstveno činiti Brady, te se vjerojatno može očekivati puno no-huddle napada, kako bi onemogućio izmjene u defanzivnoj liniji te što je više moguće izmorio protivničku obranu.

Potpuno neočivano, Giantsi su protiv Patriotsa slavili u 42. izdanju Superbowla

Ono što će gotovo sigurno biti prevaga, ako Patriotsi odnesu pobjedu, njihov je dvojac na poziciji tight enda – Aaron Hernandez i Rob Gronkowski. Tijekom regularne sezone Gronkowski je srušio rekord za poziciju tight enda uhvativši 17 touchdown dodavanja, a njih su dvojica zajedno ulovili čak 24, također rekord lige. U tercetu s wide receiverom Wes Welkerom, oni će morati biti glavne perjanice napada. Kombinacija njihovih fizičkih karakteristika dosad se pokazala nerješivom zagonetkom za sve obrane, a ako blokerska linija omogući Bradyju dovoljno vremena, onda postaju potpuno nezaustavljivi. Ipak, malu brigu predstavlja ozljeda gležnja Roba Gronkowskog, koji je tijekom tjedna uspio tek djelomično trenirati. Ako se ona pogorša tijekom utakmice, Patriotsi će biti u velikom deficitu.

Obrana Patriotsa čitave godine igra poprilično loše te su tijekom regularne sezone statistički bili na 31., pretposljednjem mjestu lige. Tijekom doigravanja i taj je segment igre popravljen, tako da djeluju sasvim solidno, a naročito će biti važno kakvu će utakmicu odigrati defensive endovi Mark Anderson i Rob Ninkovich. Ukoliko oni, barem djelomično, ne poremete ritam Elija Manninga, šanse Giantsa će značajno narasti.

Giantsi su momčad koja je ušla u najbolju formu u najvažnijem trenutku. Tijekom regularne sezone doživjeli su čak sedam poraza, za vrijeme ogromnih problema s igračkim ozljedama, koje sada više ne postoje. Za njihovu je ekipu ključni igrač također quarterback Eli Manning, koji je ove sezone postavio mnoge osobne rekorde. Na dispoziciji ima vjerojatno najbolju postavu lige na poziciji wide receivera – Hakeema Nicksa, Maria Manninghama i Victora Cruza. Sva trojica mogu biti opasni kako u brzim akcijama, tako i kod dubokih bacanja, a Patriotsi nemaju dovoljno dobro obranu (naročito secondary) da bi zaustavili svu trojicu.

Potpuno je spreman i dvojac na poziciji running backa, Ahmad Bradshaw i Brandon Jacobs, koji se svojim karakteristikama odlično nadopunjuju te bi trebali pridonijeti ionako već raznovrsnom napadu. Obrana Patriotsa najvećih problema ima upravo sa zaustavljanjem trčanja, tako da je za očekivati da će ih trener Coughlin koristiti jednako često, koliko će i bacati loptu.

Igrači obrambene linije Giantsa ozdravili su u pravo vrijeme te su potpuno spremni za Superbowl. Možda i najbolja pass rush postave lige – Umenyiora, Tuck, Kiwanuka i Pierre-Paul – morat će savladati također odličnu blokersku postavu Patriotsa ako misle brzo doći do Bradyja kako bi ga srušili ili prisilili na prerana bacanja lopte. Osim toga, njih će četvorica morati stvoriti dovoljan pritisak da se dio linebackera može povući i tako čuvati bacanja prema sredini gdje dolaze tight endovi Patriotsa. Ako pritisak bude stalan i učinkovit, teško da Giantsi mogu izgubiti ovu utakmicu.

Naša prognoza: prije svega, ova utakmica ima sve potrebne sastojke kako bi postala jednim od najboljih ikad odigranih Superbowla. Kako stvari stoje, pobjedu bi mogla odnijeti ekipa koja stvori veći pritisak na protivničkog quarterbacka. Kako Giantsi po tom pitanju imaju bolje igrače, mogli bi na račun toga doći do pobjede. Uostalom, ozljeda Gronkowskog nikako ne izgleda dobro za Patriotse. Stoga, Giantsi pobjeđuju!