KRAJ DOPING AFERE

Prekinuta istraga protiv američke legende

04.02.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Američko pravosuđe odustalo je savezne istrage protiv Lancea Armstronga pokrenute u Los Angelesu 2010. kako bi se utvrdilo jesu li sedmerostruki pobjednik Tour de Francea i drugi američki biciklisti koristili doping

Više osoba, među kojima je i bivši Armstrongov momčadski kolega Tyler Hamilton te njegovi bliski suradnici, svjedočili su pod zakletvom pred saveznom porotom u okviru istrage, ali ništa nije objavljeno. Istraga se vodila oko laboratorija Balco otkud je krenuo doping skandal 2000.

Prema pisanju američkih medija, savezna istraga je najprije pokrenuta oko prakse male američke momčadi Rock Racing prije nego se proširila na američki profesionalni biciklizam, a posebno na momčad US Postal s kojom je Armstrong osvojio sedam puta Tours de France. Istražitelji su htjeli znati je li javni novac korišten unutar US Postala za nelegalne radnje kao što je korištenje dopinga.

U svibnju 2010 Floyd Landis je priznao da je koristio doping te je optužio Armstronga da je činio isto. Godinu dana kasnije još jedan momčadski kolega Tyler Hamilton je izjavio da je Armstrong imao pristup dopingu.

Armstrong, koji je u sportskoj mirovini od početka prošle godine, cijelo je vrijeme odbacivao te optužbe i u cijeloj karijeri nikada nije kažnjen zbog korištenja dopinga.

'To je velika vijest. Lance je presretan da je tužiteljstvo donijelo dobru odluku i odlučniji je više no ikada posvetiti svoju energiju i svoje vrijeme svojoj zakladi Livestrong i njenim ciljevima', izjavio je Mark Fabiani, Armstrongov odvjetnik.