BELICHICK I DIEHL

Upoznajte Hrvate koji će odlučivati pobjednika Superbowla

04.02.2012 u 16:02

Bionic
Reading

David Diehl za NY Giantse te Bill Belichick za NE Patriotse, ove će nedjelje pokušati osvojiti titulu na 46. Superbowlu, finalu američkog nogometa. Ono što ih za nas čini posebnima je činjenica da su obojica hrvatskog podrijetla, pa donekle možemo biti ponosni što i Hrvati imaju svoje predstavnike u ovom velikom sportskom događaju

Prije samo četiri sezone, ove su se dvije ekipe također susrele u Superbowlu, a tadašnja se pobjeda Giantsa ujedno smatra i najvećim iznenađenjem u povijesti tog događaja. Dok očekujemo koji će od ove dvojice biti bolje sreće, pročitajte ponešto više o životima i sportskim karijerama naših predstavnika 46. izdanja Superbowla.

DAVID DIEHL

Kao što i prezime sugerira, Diehlov je otac germanskog podrijetla, dok svoje hrvatske korijene crpi od familije s majčine strane, podrijetlom iz okolice Splita. Za razliku od Belichicka, Diehl i dalje osjeća snažnu povezanost sa svojim hrvatskim korjenima do te mjere da si je na lijevom ramenu istetovirao hrvatsku šahovnicu, a na bicepsu ima istetoviran natpis 'neuništiv'.

Tijekom djetinjstva u Chicagu, često bi provodio slobodno vrijeme družeći se s drugim članovima hrvatske emigracijske zajednice, tradicija s kojom je nastavio i nakon preseljenja u New Jersey. Proteklog je ljeta posjetio Split i okolne otoke kako bi se upoznao sa zemljom i podnebljem iz kojeg potiče njegova obitelj.

Diehl je profesionalni igrač sada već devetu sezonu, čitavo vrijeme kao stožerni igrač ofenzivne blokerske linije Giantsa. Jedini je igrač u povijesti svoga kluba koji je započeo svih 48 početnih utakmica, odradivši tako sve utakmice u prve tri regularne sezone. S visinom od 196 centimetara te kilažom od 146 kilograma, Diehlove su vrline prije svega vezane uz enormnu snagu, ali i odličnu brzinu i okretnost s obzirom na kilažu. Osim toga, on je vrlo polivalentan igrač. Zbog dobrog razumijevanja igre, dosad je igrao gotovo sve pozicije u ofenzivnoj liniji, ovisno o potrebi, s obzirom na igrački kadar i ozljede u svome klubu.

Najveći mu je uspjeh, dakako, prije spomenuti osvojeni Superbowl u sezoni 2007, a najveće individualno priznanje je uvrštavanje u Pro Bowl postavu 2009. Kako igra na fizički iznimno zahtjevnoj poziciji, sam izjavljuje da se dan nakon utakmice osjeća 'kao da ga je pogazio auto'. Osim profesionalne karijere, Diehl je poznat po svojem dobrotvornom radu te se često uključuje u različite donatorske i humanitarne akcije.

Diehlov intervju prije utakmice protiv Packersa

BILL BELICHICK

Hrvat treće generacije, unuk Ivana Biličića, koji je krajem 19. stoljeća stigao u Ameriku, a porijeklom je iz okolice Karlovca. Iako nikad nije posjetio Hrvatsku, Belichick nerijetko ističe da je hrvatskih korjena, a kako trenutačno radi u Bostonu, često susreće ljude hrvatskog podrijetla na utakmicama s hrvatskim obilježjima.

Ipak, sam priznaje da su mu 'djedove priče o Hrvatskoj bile poprilično dosadne' te da je puno radije 's ocem razgovarao o američkom nogometu'. Njegov je otac bio veliki zaljubljenik u američki nogomet, a svoju je ljubav prenio i na Billa, koji je svojim dosezima u posljednjih tridesetak godine karijere možda i zaslužio titulu najboljeg trenera svih vremena.

Kao glavni trener Bellichick je pet sezona vodio Clevland Brownse, s kojima je 1994. igrao u playoffu, ali njegovi se najveći uspjesi vezuju uz New England Patriotse, gdje je i danas, dvanaestu sezonu zaredom, glavni trener. Tijekom tih 12 sezona, odveo je ekipu do 9 nastupa u doigravanju, tri Superbowl naslova, savršenog omjera 16-0 u regularnom dijelu sezone te jednog Superbowl poraza. Još ranije, kao obrambeni koordinator u New York Giantsima osvojio je dva Superbowl naslova. Ironično, jedini poraz u Superbowlu, koji su mu nanijeli ovogodišnji suparnici i bivši klub, Giantsi, stigao je upravo nakon savršene sezone i ostvarenih svih šesnaest pobjeda.

Od ostalih značajnih postignuća, Belichick s Patriotsima drži rekorde u postignutim poenima u jednoj sezoni (589 u 2007.), najviše playoff pobjeda u tandemu s Bradyjem, najviše pobjeda u regularnoj sezoni u tandemu s Bradyjem, najbolji omjer pobjeda i poraza s jednim klubom od svih aktivnih trenera, te je jedini trener koji je uspio ostvariti skor 16-0 u regularnoj sezoni. Jedini kome je to u NFL povijesti također uspjelo bio je Don Shula, no tada je sezona imala samo 14 utakmica.

Osim ovih velikih postignuća, Belichick je vlasnik i neslavnog rekorda najviše kazne ikad uručene nekom treneru. Komesar Goodell uručio mu je 2007. kaznu od astronomskih 500.000 dolara jer su otkrivene ilegalne radnje snimanja protivnika i njihovih signala tijekom utakmice. Taj je čin stavio veliku mrlju na Belichickovu karijeru, budući da i dalje ostaje sumnja koliko je njegovih uspjeha rezultat spoznaja do kojih nije smio doći.

Za razliku od mnogih drugih trenera, Belichick nije veliki motivator. Već je postala legendarna njegova silueta prekrivena kapuljačom, a takvog ga se nikada neće vidjeti kako nabrijava igrače, viče ili skače pokraj terena. Njegov se sportski moto svodi na precizne analize i točno postavljeni plan utakmice, kao i na krilaticu 'Do your job!' (Radi svoj posao!), koju često prije utakmica ponavlja igračima. Ako se želite pobliže upoznati s dijelom njegova sportskog genija i uma, onda pogledajte niže navedeni isječak.

Pogledajte prvi dio snimanja kada je Belichick bio ozvučen čitavu sezonu 2009.