MOŽE LI OPET?

Rivali iz Zagreba o novom Noletovom čudu

03.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Teniska javnost raspravlja koliki su dosezi Novaka Đokovića. Je li moguće da čudesni broj jedan ponovi lanjsku sezonu i da već do Roland Garrosa gotovo 'zabetonira' vodeću poziciju i u ovoj godini. Na Zagrebačkom Indoorsu su trojica igrača koji imaju prilično dobar omjer s Đokovićem i imaju što za reći na tu temu

Prvi korak je u Melbourneu Đoković već napravio, ali do Pariza brani još 4.750 bodova (šest naslova). Je li to uopće moguće ponoviti?

'Jako teško. Novak se i u Australiji pokazao u strašnom izdanju, ali i fizički i mentalno je teže braniti nego osvajati. Bit će zanimljivo pratiti tu priču, a dečki iz vrha i mi ostali moramo ga gnjaviti koliko možemo i otežati mu posao,' kaže Jürgen Melzer koji s Noletom ima omjer 1-2.

'Je, ali sam ga dobio 2010., a ne lani kada je to bilo vrlo teško ostvarivo. On je već godinama sjajan igrač, ali ovakvu dominaciju teško se moglo predvidjeti. Stvarno je odličan', završava Austrijanac koji sjajno igra u Zagrebu.

Jednu pobjedu manje, ali u čak sedam međusobnih ogleda (3-4) ima Mihail Južnji. I on 'se ogradio' od vrlo respektabilnog skora s igračem koji krči put prema uskom krugu najvećih tenisača svih vremena.

'Zadnji put sam ga dobio prije dvije godine, onda još nije bio ovako nemilosrdan. Ono što je napravio lani ostat će zapisano u povijesti tenisa, ali ne bih puno želio razgovarati o mogućnostima Novaka ili bilo kojeg drugog kolege. Shvatite me, ne volim to. Jasno je da je većinu segmenata doveo do savršenstva i da je danas potpuno izgrađen igrač, ali za ponoviti onakvu seriju treba se poklopiti puno toga', kazao je Rus koji čeka nastup u svom četvrtfinalu.

Po jednu pobjedu i poraz protiv Đokovića ima kralj aseva Ivo Karlović

'Nole je lani izdržao nadljudske napore, ali u Melbourneu je pokazao da je spreman na reprizu. Ostvariti onakvu seriju još jednom bilo bi pravo čudo, ali s njim je sve moguće,' kaže Ivo koji je sa Đokovićem napravio i pjesmu 'Moja droga je tenis' kao njihov zalog u borbi protiv ovisničke pošasti.

'Nismo je javno izvodili, ali već dulje vrijeme nam stoji nerealizirani dogovor da ju snimimo u studiju. Ne stignemo kad uvijek dođe do finala. Morat će negdje 'puknuti' pa da i to obavimo,' kroz smijeh će najviši tenisač svijeta.

S Đokovićem je u stalnom kontaktu, u Australiji su najviše pričali o sindikalnim temama.

'U NBA ligi je sezona skoro propala jer igrači nisu htjeli pristati na manje od 48 posto ukupnih prihoda. Znate koliko nama u tenisu ostane? 12 posto! Nas prvih stotinjak još i može živjeti od toga, ali ostali igrači većinu turnira završavaju u minusu kada plate sve što moraju.'

Prekid Novakove dominacije prvenstveno je posao za Federera i Nadala, ali Karlović misli da oni u svaki ogled ulaze 's minusom'.

'Jasno, njih dvojica su najizgledniji kandidati da ga sruše, sad im je meta. Ali Nole ih je već toliko puta dobio da je na snazi klasični kompleks. Nadalu od Đokovića, a Federeru od obojice. ATP poredak je s razlogom baš ovakav kakav je', završio je Karlović koji se već u prvom mjesecu ove godine vratio među najboljih 50 igrača svijeta.