ODLIČAN RAZVOJ

Još tri bivša top 10 tenisača ostala u Zagrebu

31.01.2012 u 21:33

Bionic
Reading

Zagrebački Indoors ulazi u svoju 'zrelu fazu'. U srijedu će se kompletirati prvo kolo i kreće borba za četvrtfinala, a u ždrijebu je niz sjajnih imena iz recentne teniske prošlosti

Najveća zvijezda prvog dana bio je Ivan Ljubičić. Prvi nositelj i nekada treći igrač ATP liste uspješno je prošao prvo kolo turnira na kojemu je igrao već tri finala, a u utorak su mu se pridružila trojica kolega iz elitnog razreda svjetskog tenisa.

Prvi je, kronološki gledano, uspjeh upisao Rus Mihail Južnji, koji je sa 6:4, 7:6 prošao bivšeg (šokantnog) pobjednika Zagreba, Ukrajinca Stahovskog. Rus, koji je 2008. bio osmi igrač svijeta, potvrdio je dobru formu i status jednog od najvećih favorita PBZ Zagreb Indoorsa. Pred njim je potencijalna serija dvoboja protiv hrvatskih predstavnika, ždrijeb nudi mogućnost ogleda s Veićem, pa Karlovićem, Ljubičićem...

Uslijedio je Jürgen Melzer, koji je prestižno osmo mjesto držao lani, i Austrijanac je nastavio svoj zagrebački niz. Nakon tri sigurne kvalifikacijske pobjede (iako je 41. igrač svijeta, prekasno je prijavio turnir za izravan plasman) s uvjerljivih 6:1, 6:3 je svladao svog partnera u igri parova Petzschnera i čeka 'derbi' drugog kola s Talijanom Seppijem.

Popis bivših igrača iz društva desetorice (također nekada osmi) najboljih zaokružio je Cipranin Marcos Baghdatis. Dečko Karoline Šprem je sa 4:6, 6:3, 6:3 svladao Čeha Rosola. Baghdatis je 2007. osvojio Zagreb, a ove je sezone nanizao već sedam pobjeda, među kojima je nadvisio i Argentinca Del Potra. Jedini je koji je u prva dva dana pobijedio nakon izgubljenog prvog seta i izbjegao je neslavan status prvog nositelja koji nije ušao među najboljih 16 na turniru.

Šteta što je morao otkazati Marin Čilić te što se organizatori turnira nisu dogovorili s Nikolajem Davidenkom, s njima dvojicom ovo bi zaista bio vrhunski turnir niže kategorije. U turniru je i nekadašnji broj 14, pritajeni favorit Ivo Karlović, te u konkurenciju parova Erlich, Ram i Knowle, koji su svojedobno bili među petoricom najboljih igrača 'dubla'.

U srijedu je na turniru 'Ladies day', koji tradicionalno besplatno otvara vrata ženama, a u poslijepodnevnom terminu (ne prije 17.45) centralni teren u Ledenoj dvorani Doma sportova nudi ogled Turčina Ilhana i branitelja naslova Ivana Dodiga, nakon kojega slijedi obračun Ljubičića i lanjskog finalista Berrera. Od podne na istom terenu igra Antonio Veić protiv Slovenca Žemlje te po renkingu najjači par drugog kola: Melzer - Seppi.