POLOVICOM GODINE

Klikom do slike krvotoka zagrebačkog sporta

27.01.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Tim Tomislava Paškvalina, ravnatelja Centra za istraživanje i razvoj sporta, u prvoj fazi prikupit će podatke o sedamdesetak sportskih saveza, devetstotinjak klubova i svih objekata u gradskom vlasništvu

Bivši vaterpolski as Tomislav Paškvalin (51) ravnatelj je Centra za istraživanje i razvoj sporta.

'Riječ je o neprofitnoj ustanovi koju je 2010. osnovao Zagrebački sportski savez. U centru radi osam ljudi. Bavimo se jedinstvenim poslom, izradom interaktivne sportske karte grada Zagreba. Sport djece i mladeži, rekreativni i natjecateljski sport te sportski objekti, ako je tako moguće reći, četiri su središnja područja našeg rada', ističu Tomislav Paškvalin i Neven Vranjković, menadžer razvoja interaktivne sportske karte.

U bogatoj sportskoj karijeri Paškvalin je bio osvajač zlatnih medalja na olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988. Dvaput je bio proglašavan najboljim zagrebačkim sportašem (1984. i 1986), a dobitnik je i državne nagrade za sport Franjo Bučar. Diplomirani je pravnik, a među ostalim bio je i direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica.

Interaktivna sportska karta grada Zagreba bit će internetski servis. U prvoj fazi za više od 900 klubova i sedamdesetak saveza učlanjenih u Zagrebački sportski savez te za više od 160 objekata u gradskom vlasništvu. U drugoj fazi bit će prikupljeni i obrađeni podaci o ostalim sportovima, klubovima, savezima i objektima.

'Građanima želimo olakšati put do traženja onoga što žele', podvlači Tomislav Paškvalin.

Roditelji i djeca, mladi i stari, zapravo, osobe svih životnih dobi, interaktivnom sportskom kartom na jednom će mjestu doći do svih važnih obavijesti.

Taj internetski servis sadržavat će podatke o tome gdje se i u koje vrijeme ta i ta osoba može baviti tim i tim sportom; koja je odjeća i obuća potrebna; kako je najjedostavnije doći do sportskog objekta te ima li taj objekt prikladno parkiralište i slično. Osim toga, podaci će sadržavati i bitne kineziološke informacije (trajanje treninga, koliko je djece u kojoj skupini...).

Paškvalinov stručni tim ustrajava na razlici između sportske rekreacije i rekreativnog bavljenja sportom.

Pojednostavljeno govoreći, hodanje sa štapovima je sportska rekreacija, a sudjelovanje u nekom klubu zdravlja i razonode radi je rekreativno bavljenje sportom. Interaktivna karta sadržavat će upravo podatke o klubovima u kojima se osim natjecateljskog možete baviti i rekreativnim sportom.

Polovicom godine bit će dostupni prvi obrađeni podaci na stranici www.sportiva.hr

O radu Centra za istraživanje i razvoj sporta već su zainteresirani i ostali hrvatski gradovi, kao i gradovi iz susjednih zemalja, a zanimanje za projekt Paškvalinova tima pokazale su i turističke i srodne organizacije. U pionirskom pothvatu osim Paškvalina i Vranjkovića još rade Eleonora Čarapina, Bojan Mijatović, Zoran Pamić, Lana Štambuk, Sandra Matijaščić i Danijela Hercigonja.