FINALE S HR POTPISOM

New England Patriotsi i New York Giantsi u Super Bowlu

23.01.2012 u 10:02

Bionic
Reading

U nedjelju 5. veljače u Super Bowlu u Indianapolisu igrat će New England Patriotsi i New York Giantsi

Bostonska momčad New England Patriotsa, trenera hrvatskog podrijetla Billa Belichicka, u nedjelju je u dramatičnom finalu AFC Konferencije na svom stadionu svladala Baltimore Ravense rezultatom 23:20, osiguravši nastup u 46. Super Bowlu, finalu doigravanja profesionalne lige američkog nogometa - NFL.

Patriotsi, čija je obrana završila na 31. mjestu NFL-a u redovnoj sezoni, iznenađujuće su snažnom igrom u obrani uspjeli zaustaviti ove sezone vrlo efikasan napad Ravensa, posebno 'running backa' Raya Ricea, rekordera lige po broju osvojenih jardi, koji je u nedjelju stao na brojci 78, izvijestile su američke TV mreže.

No Baltimore je 11 sekundi prije kraja bio u prilici izboriti produžetak, ali je Billy Cundiff promašio prilikom pokušaja da sa 32 jarda postigne tzv. field goal za tri boda, što se rijetko događa s te udaljenosti. Ostalo je 23:20, a igrači Ravensa u nevjerici su gledali kako im izmiče prilika da drugi put u svojoj povijesti zaigraju u Super Bowlu.

U svom jedinom nastupu dosad, u 35. Super Bowlu 2001. u Tampa Bayu, osvojili su naslov prvaka pobjedom nad NY Giantsima.

Patriotsi su nedjeljnom pobjedom osigurali prvu titulu prvaka AFC Konferencije od 2007.
To će Patriotsima biti peti nastup u Super Bowlu u zadnjih 11 godina, otkako je trener Bill Belichick, a 'quarterback' Tom Brady, te pokušaj da osvoje već četvrtu titulu prvaka NFL-a u tom razdoblju.

Igrači New England Patriotsa cornerback Kyle Arrington (2nd-L) and teammate Patrick Chung (Ce..

U finalu NFC Konferencije New York Giantsi svladali su rezultatom 20:17 San Francisco 49-erse. Četiri godine nakon što su Giantsi iznenadili dotad neporažene Patriotse u 42. Super Bowlu, odigranom u Glendaleu u Arizoni, pobijedivši ih 17:14, te dvije sjajne momčadi sa sjeveroistoka SAD-a ponovo će odmjeriti snage u finalu NFL-a na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu.

Do svog drugog Super Bowla u zadnjih pet sezona NY Giantsi su došli 'field' golom Lawrencea Tynesa sa 31 jarda u produžetku utakmice na stadionu Candlestick Park u San Franciscu, koja je u regularnom dijelu završila 17:17. Tynes je na isti način uveo Giantse u finale NFL-a 2008, zabivši gol Green Bay Packersima u produžetku utakmice za konferencijski naslov u NFC-u.

Zanimljivo je da će u 46. Super Bowlu, najvećem i najgledanijem sportskom spektaklu u SAD-u, 5. veljače u Indianapolisu u obje momčadi biti po jedan Amerikanac hrvatskog podrijetla - na klupi Patriotsa Bill Belichick, jedan od najtrofejnijih i najcjenjenijih trenera i stratega u NFL-u, a u momčadi NY Giantsa standardni ofenzivni branič David Diehl, 31-godišnjak čiji su djed i baka po majci doseljenici iz Hrvatske, poznat po velikom tetoviranom hrvatskom grbu na lijevoj ruci.

Super Bowl, najgledaniji sportski događaj u SAD-u, igra se u nedjelju 5. veljače na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu, pred očekivanih oko 63.000 gledatelja.

NFL doigravanje, konferencijska finala:

New England - Baltimore 23:20

San Francisco - NY Giants 17:20 (produžetak)