KONFERENCIJSKA FINALA NFL-A

Za Superbowl: Sila i obrana protiv napada i vještine

22.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

New England Patriotsi protiv Baltimore Ravensa u finalu AFC-a te San Franciso 49ersi protiv New York Giantsa u finalu NFC-a, danas će odrediti tko će biti sudionici 46. Superbowla, najvećeg sportskog događaja američkog kontinenta. Na svim su kladionicama uvjerljivi favoriti New England Patriotsi, a povodom ovih dvoboja za vas smo pripremili kratku analizu

Najveći kuriozitet ovogodišnjih konferencijskih finala je da po prvi puta u povijesti igraju dvije ekipe čiji su glavni treneri dva brata – Jim i John Harbaugh, treneri 49ersa i Ravensa. Dakako, dodatna će biti poslastica za obitelj Harbaugh ukoliko braća direktno odmjere snage u Superbowlu.

AFC FINALE

New England Patriots vs. Baltimore Ravens

Patriotsi ulaze u ovaj susret kao poprilični favoriti, nošeni serijom od devet uzastopnih pobjeda, postignutih s uglavnom velikom bodovnom razlikom. Njihova je snaga napad, predvođen sada već legendarnim quarterbackom Tomom Bradyjem, koji u tandemu s trenerom Belichickom drži ligaške rekorde pobjeda kako u regularnom dijelu, tako i u doigravanju. Posebna im je snaga tzv. no-huddle napad, kojim prisiljavaju protivničke obrane da se brže snalaze i tako onemogućavaju predviđanje vlastitih akcija.

Ključni igrači: Tom Brady (quarterback), Rob Gronkowski (tight end), Wes Welker (wide receiver)

Ravensi su u svakom pogledu različita momčad. Predvođeni ikonom ovoga sporta, linebackerom Rayom Lewisom, njihova je najveća snaga obrana. Ukoliko misle doći do uspjeha, Lewis će morati parirati Bradyju, a Terrell Suggs uništiti njegove blokere. Napadački nisu toliko atraktivni, pošto im se akcije uglavnom svode na trčanje. Kada moraju bacati, njihov quarterback Joe Flacco nerijetko odigra poprilično loše, a čitava je ekipa ove godine znala pružiti iznimno blijede partije u gostujućim utakmicama.

Ključni igrači: Ray Lewis (linebacker), Terrell Suggs (linebacker), Ed Reed (safety)

Naša prognoza: Patriotsi pobjeđuju. Moguća su dva scenarija: ukoliko utakmica bude gusta, Brady će producirati jednu od svojih čarolija u posljednjoj četvrtini. Ukoliko Patriotsi dođu do rane prednosti, Baltimore će morati više bacati, čime će Patriotsi doći do brze i uvjerljive pobjede.

U doigravanju prije dvije sezone, Ravensi su sve riješili već u prvoj četvrtini

NFC FINALE

San Francisco 49ers vs. New York Giants

49ersi su najugodnije iznenađenje lige ove sezone. Prije početka prvenstva nitko ih nije vidio niti u doigravanju, a kamoli kao kandidate za Superbowl. Igrači sve zasluge pripisuju energičnom treneru Harbaughu, za kojeg su spremni ratovati u svakoj utakmici. Igra im se svodi uglavnom na trčanje i na jaki obrambeni pritisak, neovisno baca li protivnik loptu ili trči. Najbolji je dokaz kvalitete njihove obrane činjenica da su čak četvorica njihovih obrambenih igrača izabrani za Pro Bowl ove sezone.

Ključni igrači: Patrick Willis (linebacker), NaVorro Bowman (linebacker), Frank Gore (running back)

Giantsi su momčad koje se strašno mučila s ozljedama tijekom čitavog regularnog dijela sezone te su doživjeli nekoliko neugodnih poraza od slabijih ekipa. No, u doigravanju briljiraju! Svi igrači su zdravi i spremni, a najbolji dokaz njihove kvalitete pobjeda je protiv prošlogodišnjih prvaka Packersa. Od svih ekipa imaju najbolji pass rush, predvođen potencijalnim obrambenim MVP-om Pierre-Paulom. Napad im je izuzetno potentan, sa sjajnim hvatačima (Nicks, Manningham, Cruz) koje orkestrira nikad bolji Eli Manning.

Ključni igrači: Eli Manning (quarterback), Jason Pierre-Paul (defensive end), Hakeem Nicks (wide receiver)

Naša prognoza: kao i u regularnom dijelu, ovo će biti utakmica koja će se rješavati u posljednjoj četvrtini. Prednost ipak dajemo Giantsima, jer u Eliju Manningu imaju quarterbacka koji je ove sezone naprosto briljirao u tijesnim završnicama, a ima i iskustvo osvajanja Superbowla.

Giantsi su trijumfirali nad velikim favoritima Green Bay Packersima