SRETAN 70. ROĐENDAN

Muhammad Ali - neponovljiva karijera najvećeg od najvećih

17.01.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Prije točno 70 godina rodio se najveći boksač svih vremena i jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća - Muhammad Ali. Rođen kao Cassius Marcellus Clay Jr., preobratio se na islam te pod novim imenom stekao slavu

Muhammad Ali nije samo najveći boksač svih vremena, on je i kulturna ikona. Rođen je 17. siječnja 1942. godine u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky pod imenom Cassius Marcellus Clay Jr.

Kao 18-godišnjak pod imenom Cassius Clay na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji i tada je bilo jasno da je zvijezda rođena.

U 22. godini života priključio se religijskom pokretu 'Nacija islama', zbog čega je i promijenio religiju te preuzeo novo ime – Muhammad Ali (u prijevodu: dostojan pohvale), te osvojio prvi naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji. U to je vrijeme Ali postao poznat i kao politički aktivist kada je odbio otići u vojsku u Vijetnam, zbog čega je bio i osuđen te nije smio boksati.

Čim mu je 1971. godine ukinuta zabrana boksanja, Ali kreće po nove naslove svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Te iste godine u 'meču stoljeća' Ali je u New Yorku boksao protiv Joea Fraizera, ali tu je borbu neočekivano izgubio, no zato se Fraizeru revanširao u meču 1974. godine. Nekoliko mjeseci kasnije u Zairu je održana još jedna legendarna boksačka priča o kojoj se i danas pričaju legende. 'Rumble in the Jungle' zvao se cijeli spektakl u kojem je Ali pobijedio tada aktualnog prvaka Georgea Foremana.

Svoj posljednji naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Ali je osvojio protiv Joea Fraizera u Manili kada je nakon 14 iscrpljujućih rundi Fraizerov trener zabranio da njegov štićenik nastavi borbu.

Ali - koji već godinama boluje od Parkinsonove bolesti i posljednjih mjeseci stanje mu se pogoršalo – i danas slovi kao jedan od najvećih sportaša svih vremena.

Osim toga, Muhammad Ali je i kulturna ikona te politički borac.