HAKSP MLADOST

Seniorke otkrivaju sinkro tajne sirenama

09.01.2012 u 09:26

Bionic
Reading

Mladost je zasad jedini klub u Hrvatskoj koji u seniorskom sastavu ima šest punoljetnih natjecateljica od kojih tri uče i najmlađe plivačice

Hrvatski akademski klub sinkroniziranog plivanja Mladost može se pohvaliti da ima šest punoljetnih seniorki: Luciju Zadelj, Anju Alispahić, Teu Hržicu, Niku Drobnjak, Antoniju Pažin i Tenu Kurjaković. Po tome su mladostašice jedinstvene u Hrvatskoj. Sinkroniziranim plivanjem u našoj zemlji natjecateljice se bave uglavnom do završetka srednje škole odnosno do prve godine fakulteta, no u Mladosti su preskočili i tu granicu.

'U seniorskom sastavu još nastupaju juniorke Dora Bubanko i Paula Popović, a priključuju se još Vlatka Ivanišević, Nađa Miličić i Antonija Milković', ističe Tamara Smetko Martinov, glavna trenerica Mladosti i zatim nastavlja:

'Tri od šest punoljetnih seniorki, Lucija Zadelj, Anja Alispahić i Tea Hržica, uz uobičajene školske obveze i svoje treninge, na sinkronizirano plivanje gledaju iz drugog kuta. Osim što se natječu, one i vježbaju mlade sinkronizirane plivačice. Ispravljajući tuđe pogreške, lakše ispravljaju svoje'.

Tih mlađih plivačica je šezdesetak, što u natjecateljskim skupinama, što u početničkim skupinama škole Mladosti i Malim sirenama.

Sinkronizirano plivanje rođeno je na Savi, kao sekcija pri Hrvatskom akademskom vaterpolskom klubu Mladost 1988. Prvi klub sinkroniziranog plivanja osnovan je 1992. I od tada do danas kalendarsku godinu završava Božićnom revijom, dojmljivim plesnim i glazbenim spektaklom na vodi plivačica svih dobnih skupina. Ove godine spektakl na plivalištu Mladosti uza Savu počeo je na taktove Tihe noći, a završio gašenjem svjetla s upaljenim svijećama na galeriji i na vodi uz melodije Radosti Božića.

Seniorke su osvajanjem brončane medalje na ovogodišnjem otvorenom prvenstvu Španjolske u Barceloni postigle jedan od najvećih klupskih uspjeha.

Godine 2000. Vlatka Matić i Maja Čukelj u disciplini duo bile su olimpijske kandidatkinje.

'Nisu nam, međutim, dopustili odlazak na kvalifikacijski olimpijski turnir', objašnjava Tamara Smetko Martinov.
Danas se tako nešto, srećom, ne bi dogodilo.

Sinkronizirano plivanje pustilo je duboke korijene. U Mladosti osim Tamare Smetko Martinov s plivačicama još rade Vana Babić, Nataša Marinović, istodobno i tajnica te Vlatka Matić Pivac.