HASK MLADOST

Rekorderke iz atomskog skloništa

05.01.2012 u 08:37

Bionic
Reading

Stopama slavnih mladostašica Suzane Skoko i Suzane Cimbal Špirelja kreću juniorke Anamarija Vučković, Dora Miketek, Sara Šima Matković i Mihaela Oborovečki koje treniraju u skloništu preuređenom u streljanu

Miroslav Pavlaković, trener Hrvatskog akademskog streljačkog kluba Mladost, već više od tri desetljeća podučava i usmjerava, brusi i teše, skrbi i veseli se zajedno sa svojim izabranicima. Zlatnim slovima u klupskim analima zabilježeni su svjetski rekordi mladostašica. Suzana Skoko 1989. postigla je svjetski juniorski rekord u gađanju zračnom puškom (395 krugova).

Tanja Bubanović 2001. postigla je svjetski juniorski rekord u samostrel meču (396 krugova). Danas glavna seniorska uzdanica kluba Suzana Cimbal Špirelja postigla je neslužbeni svjetski seniorski rekord 1997. na Svjetskom kupu u Milanu. Pogodila je 399 od mogućih 400 krugova. Njezin rekord je neslužben jer je nastupila izvan konkurencije.

Članice hrvatske reprezentacije Suzana Cimbal Špirelja, Snježana Pejčić i Sandra Vitez osvojile su srebro na Europskom prvenstvu u gađanju zračnom puškom, pa ih je Hrvatski olimpijski odbor proglasio najboljim ženskim sastavom u 2011.

Suzana je uzor mladima u Mladosti. A te mlade već su krenule stazama uspjeha. Anamarija Vučković (1994. godište), Dora Miketek (1994. godište) i Sara Šima Matković (1995. godište) dvaput zaredom osvojile su naslov hrvatskih juniorskih prvakinja. Kao kadetkinje, postigle su državni rekord (570 krugova). Njihovim stopama kreće i Mihaela Oborovečki (1996. godište).

U muškoj konkurenciji nade Mladosti su Domagoj Krpan (1993. godište) i Marko Sikirić (godište 1993).

'Izvrsno surađujemo s nastavnicima Osnovne škole Julija Klovića', kaže trener Miroslav Pavlaković.

I, doista, baš su Anamarija Vučković, Dora Miketek i Sara Šima Matković bile učenice Osnovne škole Julija Klovića. U svijet streljaštva uputila ih je nastavnica Gordana Seferović.

Za razliku od rezultata, financijske mogućnosti su skromne. Stoga juniorke pucaju starim puškama. Netko je u šali dodao, gotovo njihovim vršnjakinjama.

'Prosječno su puške u upotrebi desetak godina, a optimalno bi bilo da natjecateljice puške mijenjaju svakih pet godina', dodaje Drago Vrbek, tajnik Zagrebačkog streljačkog saveza.

Unatoč starosti pušaka, strijelci postižu respektabilne rezultate. Streljana Mladosti je u Ozaljskoj ulici nedaleko od Trešnjevačkog placa, u atomskom skloništu.

'Taj smo prostor, neprobojan i izoliran od buke, dobili prije 22 godine, kad nam je zbog gradnje novih zgrada srušena stara streljana', obavještava Miroslav Pavlaković. Još na staroj streljani Pero i Gorana Stojnić 1975. organizirali su prvo natjecanje za Trofej Mladosti.

Poslije su se u organizaciju uključili i usponu Trofeja pridonosili Davor Brknjač i Ivica Radiš, Miroslav i Ivanka Pavlaković. Zagrebački streljački savez preuzeo je organizaciju 2004. godine, a Mladost je otad suorganizator. Ove godine održano je 35. natjecanje za Trofej Mladosti u gađanju zračnim oružjem.

A sve je počelo u staroj streljani iza placa, kako je nekoć pjevao šansonijer Zvonko Špišić.