TUŽNA 2011.

Sportaši koji su nas prerano napustili

02.01.2012 u 17:45

Bionic
Reading

Japanski borac Tomoya Miyashita izgubio je bitku s opakom bolešću, leukemijom. Bilo mu je tek 30. Nije prvi, ali nažalost ni zadnji sportaš koji je bio u naponu snage, a oprostio se s ovim svijetom. Tragični slučajevi u sportu postali su gotovo svakodnevnica, a ne treba ići daleko u prošlosti da bismo se prisjetili onih koji su nas prerano napustili

Ulaskom televizije i internetske tehnologije u naše živote, svjetskoj javnosti nisu dostupni samo uspjesi i razna postignuća sportaša, nego i tragedije. Već prvog dana 2012. ugasio se život jednog mladog sportaša, MMA borca Tomoya Miyashite, a iznenadne i prerane smrti pratile su sportaše i kroz cijelu godinu koja je iza nas. Prisjetit ćemo se nekih od njih koje su potresle i rasplakale fanove diljem svijeta.

Hokej je ostao bez jedne cijele momčadi. Zrakoplov s hokejašima Lokomotiva iz Jaroslava srušio se, a poginule su sve 44 osobe koje su se nalazile u njemu.

Bizarna smrt bila je kriva za ekstremnog sportaša i najboljeg australskog vozača BMX-a Davea Searlsa (23) koji je umro od teških ozljeda koje je zadobio uslijed pada s balkona jednoga hotela nakon što je poželio odatle skočiti u bazen.

Velika ruska nada u skijaškim skokovima Pavel Kareljin (21) poginula je u prometnoj nesreći kod Nižnjeg Novgoroda, oko 600 kilometara istočno od Moskve, kada se svojim Mercedesom sudarila s drugim vozilom.

Prometna nesreća bila je kobna i za nogometnog reprezentativca Ujedinjenih Arapskih Emirata Theyaba Awana (22), koji je planetarnu popularnost stekao izvođenjem penala petom. Prebrza vožnja bila je krivac i za pogibiju braniča nogometne reprezentacije Kostarike i danskog Aalborga Dennisa Marshalla (25) te stopera grčkog nogometnog prvoligaša Xanthija i nigerijskog reprezentativca Olubayoa Adefemija (25).

Ovako je jedanaesterce izvodio Awan

Danski rukometaš, 23-godišnji Lars Olsen, preminuo je za vrijeme utakmice u Maribou. Njemu je pozlilo usred utakmice između ekipa Ribe-Esbjerga i Team Sydhavsoernea, te je nakratko izašao da dođe sebi, ali se zatim opet srušio i nije mu bilo spasa.

Osvajač srebrne olimpijske medalje u akrobatskom skijanju Jeret 'Speedy' Peterson (29) počinio je samoubojstvo blizu Salt Lake Cityja, nekoliko dana nakon što je uhićen zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Spomenimo da nas je u svibnju 2011. napustila najviša košarkašica svijeta (218 cm). 37-godišnja Margo Dydek umrla je u bolnici u australskom Brisbaneu. Poljakinja je pretrpjela srčani udar, a liječnici su je stavili u stanje inducirane kome. Više nije dolazila svijesti. Još je veća tragedija to što je košarkašica bila trudna.

Jedan od najboljih španjolskih biciklista Xavier Tondo (32) umro je od posljedica bizarne nesreće koja mu se dogodila u rodnoj Granadi. Kad je Tondu odlazio na trening, na glavu su mu pala pomična garažna vrata.

MMA borac Sergio 'Suave' Salcido (25) ubijen je na američko-meksičkoj granici zajedno s prijateljem Kevinom Joelom Romerom. Za atentat se sumnjiče meksički narkokarteli.

Salcido je u MMA-u imao devet mečeva

Olimpijski pobjednik u maratonu u Pekingu 2008. godine Kenijac Samuel Wanjiru (24) poginuo je u svojoj kući u Nyandaruiu nakon pada s balkona. Nije bilo poznato radili li se o nesretnom slučaju ili je mladi atletičar počinio samoubojstvo zbog svađe sa suprugom.

Motociklizam je ostao u suzama nakon pada Talijana Marca Simoncellija na VN Malezije. Nesretni 24-godišnjak u bolnici je podlegao ozljedama.

Pogibija Marca Simoncellija

Spomenimo za kraj da je i u Hrvatskoj bilo tužnih trenutaka. Legendarni rukometaš Iztok Puc (45) preminuo je od raka, a svoj posljednji san u 22. godini života usnuo je i gimnastičar Dario Možnik