PREMIJERA NOVE NAGRADE

Promocija mira u sportu kreće iz Zagreba

29.12.2011 u 17:46

Bionic
Reading

Prva dodjela 'Svjetske nagrade za sport i kulturu mira' održat će se 23. siječnja 2012. u Zagrebu, a dobitnik je poznati kenijski atletičar Kipchoge Keino kojem će nagradu uručiti predsjednica Internacionalne lige humanista Elisabeth Rehn

Ova nagrada, kojom će posthumno biti odlikovan i Dražen Petrović, dodjeljivat će se na svjetskoj razini, i to sportašu koji se osim vrhunskim sportskim rezultatima dokazao i značajnim doprinosom svjetskoj kulturi mira i humanizma na terenima i izvan njih. Nagradu je utemeljila Internacionalna liga humanista, a grad Zagreb odabran je za sjedište ove nagrade gdje će se ona prvi put dodijeliti na svečanosti koja će se održati 23. siječnja 2012. godine.

O dobitniku ove iznimne nagrade odlučivao je žiri vrhunskih sportaša i osvajača svjetskih olimpijskih odličja koji je prvo nominirao nekoliko kandidata, a zatim i odabrao sportaša – humanista koji je svojim djelovanjem, utjecajem i širenjem poruke mira u svijetu zaslužio nagradu koja nosi ime velikana svjetskog olimpizma i promotora kulture mira, Njegove Ekscelencije Juana Antonija Samarancha.

Stručni žiri prve Zlatne povelje 'Juan Antonio Samaranch' čine Miroslav Cerar, Marlene Ottey, Stojko Vranković, Perica Bukić, Igor Milanović i Mirna Jukić koji su za prvog dobitnika Zlatne povelje odabrali poznatog afričkog atletičara i humanista, Kipchoge Keina, a ovu nagradu posthumno su dodijelili i velikanu hrvatske i svjetske košarke Draženu Petroviću.

Ante Bogdanić, predsjednik Komiteta za sport i kulturu mira Internacionalne lige humanista, dodatno je obrazložio odabir gospodina Keina ovim riječima:

'Kipchoge Keino bio je vrhunski svjetski sportaš, uzor i motivator mnogih generacija kenijskih trkača, a svoj je život i rad osim sportu posvetio dobrobiti svoje zemlje i brizi za one kojima je to najpotrebnije. Kako bi im pokazao ispravan put, osnovao je sirotište, osnovnu i srednju školu, vlastitu zakladu i sportski kamp. Članovi žirija i predstavnici Lige smatraju da je svojim djelovanjem i utjecajem u svijetu zaslužio nagradu koja nosi ime Njegove Ekscelencije Juana Antonija Samarancha.'

Svečana ceremonija dodjele prve Zlatne povelje za sport i kulturu mira 'Juan Antonio Samaranch' bit će održana 23. siječnja 2012. u Zagrebu, a nagradu će dobitniku uručiti Elisabeth Rehn, predsjednica Internacionalne lige humanista i doajenka svjetske diplomacije, koja je odlučila da Zagreb, kao rodni grad osnivača Lige akademika Ivana Supeka, postane sjedište nagrade koja veliča sportaša – čovjeka.

Internacionalna liga humanista neovisna je međunarodna asocijacija humanista – pojedinaca sa svih kontinenata, uglednih znanstvenika, kulturnih i javnih djelatnika, vjerskih dostojanstvenika te drugih mirotvoraca koji svojim radom i djelovanjem grade mir, povjerenje i demokraciju.

Liga je nastala na temelju inicijative svjetskih uglednika koji uključuju akademika Ivana Supeka, dr. Philipa Noela–Bakera (nobelovca), dr. Aurelia Pecceia (predsjednika Rimskog kluba), dr. Linusa Paulinga (dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade), Ave Helen Pauling, Sophie Wandie (indijske književnice), Abdusa Salama (nobelovca), Dalai Lame (nobelovca) te Renea Cassina (nobelovca), koji su 1974. u Dubrovniku sastavili poznatu Dubrovačku izjavu o miru i povjerenju, a koju je osnivački kongres održan 1976. u Philadelphiji usvojio te se ona od tada zove Dubrovačko-philadelphijska deklaracija o miru i povjerenju.

Juan Antonio Samaranch, prvi počasni ambasador sporta i kulture mira Internacionalne lige humanista, dobitnik Zlatne povelje 'Humanist 20. stoljeća', u svibnju 2007. Internacionalnoj ligi humanista dao je ekskluzivno pravo da u interesu širenja kulture mira i dijaloga među mladima diljem svijeta koristi njegovo ime i lik pod uvjetima koje je ona propisala.