ŽIVOTNA BITKA

Hrvatska rekorderka u borbi protiv raka

23.11.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Za hrvatsku rekorderku na 100 metara Maju Golub stvari su se u posljednje vrijeme odvijale filmskom brzinom

Naša atletičarka prvo je morala prekinuti karijeru jer je ostala u drugom stanju. Slijedila je udaja za Marka Fijačka, a onda šok i nevjerica.

'Dva tjedna prije nego što sam trebala roditi, izbila mi je kvrga na vratu. Odmah sam otišla liječniku i nakon specijalističkih pregleda utvrđeno je da imam Hodgkinov limfom, karcinom limfnih žlijezda. Jasno da sam bila zapanjena, ali sam ostala mirna. Rekli su mi da je to izlječivo i da nije u kritičnoj fazi. Ja ga od milja zovem Hitchcockov sindrom,' rekla je Maja.

Zbog bolesti morala je roditi carskim rezom dva tjedna prije termina.

'Sreća da je kćerkica Ria super,' istaknula je Maja.

Slijedi dugotrajno liječenje.

'Rekli su da će trajati šest mjeseci. Morat ću na kemoterapiju infuzijom, a poslije i na zračenje. Moram potpuno promijeniti način prehrane. Malo sam 'guglala' i doznala sve o toj opakoj bolesti. Na žalost, neki su lijekovi jako skupi. Jedan koji mi treba stoji 800 kuna i traje deset dana, pa će svaka pomoć dobro doći. Drago mi je da mi se javilo mnogo atletičara i atletičarki, svi mi daju potporu i tek sad vidim koliko imam pravih prijatelja,' istaknula je Maja.

Financijska pomoć i te kako će joj dobro doći, jer je Maja nezaposlena, živi sa suprugom u podstanarskom stanu. Dobiva tek rodiljsku nadoknadu od 1600 kuna, a od 1. studenog od Hrvatskog olimpijskog odbora dobiva naknadu kao sportaš druge kategorije.

'Ne dam se. Jesam li ja sportašica ili nisam?! Cijeli sam život trenirala kao 'stoka', a sad ću se boriti protiv bolesti istim intenzitetom i znam da ću pobijediti. Hrabri me činjenica da se velik dio ljudi izliječio, pa zašto ne bih i ja,' dodača je.
Maja se mislila već sljedeće sezone vratiti atletici, ali to će sad malo pričekati.

'Samo ću odgoditi povratak. Imam 26 godina i, ako Veronica Campbell-Brown može u tridesetoj trčati 10,76, onda nema razloga da ne pokušam srušiti vlastiti rekord na 100 metara. Mislim da za dvije godine mogu trčati brže od 11,51 sekundu. Objektivno, teško netko drugi u Hrvatskoj sada može srušiti moj rekord,' završila je Maja.

Račun za pomoć otvoren je u Privrednoj banci Zagreb, broj je 3214646058.